Sesboüé


Bernard Sesboüé sj is een Franse medebroeder die een gerenommeerd theoloog is. Onderstaand citaat komt uit zijn boek: "L'Evangile et la tradition". Het kan helpen om de betekenis van de advent nog meer naar waarde te schatten.


Het echte schandaal van het christendom

De christelijke boodschap is drager van een buitengewone aanspraak: zij verkondigt dat de uiteindelijke zin van het leven van elke mens en van al de mensen, gisteren, vandaag en morgen, en dat hun heil, ttz hun volmaakte geluk en hun volledige bevrijding hen worden aangereikt door één mens, één te midden van miljarden, wiens obscure bestaan in een uithoek van de wereld en de geschiedenis tegelijkertijd van doorslaggevende betekenis is voor alle volken van het heelal.

De Goede Boodschap voor de mens vandaag komt van die jood die geleefd heeft in Galilea en gestorven is in Judea onder de heerschappij van Pontius Pilatus. Wat die mens meegemaakt heeft blijft op een mysterieuze maar daadwerkelijke wijze actueel voor ons en tot aan het einde van de tijd. Zijn verschijning, blijkbaar onbeduidend tov de wereldgeschiedenis, dient zich aan ons aan als het ultieme voorwerp van ons geloof en van onze hoop.

Een dergelijke aanspraak is buitensporig en zij draagt in zich een schandaal dat vandaag terug opduikt, mogelijks omdat het al te vlot gesust is geworden. Het is normaal dat je ervoor terugdeinst vooraleer je zelf maar gaat proberen te begrijpen waarom dit gebeurt. Ja, dit is de aanspraak van het Evangelie dat ons vandaag plaatst tegenover het vandaag van de geboorte van Jezus en het vandaag van zijn verrijzenis.

Reacties

Meest gelezen

Wat deed God voor Hij de wereld schiep? Nieuw boek Nikolaas Sintobin sj - uitnodiging boekvoorstelling

Nonkel Pater: Vijf dromen van Nikolaas Sintobin - De uitdaging van de verscheidenheid

Levensles van piepklein zwaantje: video-meditatie bij begin nieuw schooljaar