Jezuïetengrappen onder de kerstboom


Een jezuïet komt aan in Rome. Hij wil naar de Sint-Pietersbasiliek gaan en vraagt de weg aan een dominicaan.
Pater, zegt de dominicaan, ik vrees dat u het nooit zult vinden. Het is gewoon rechtdoor.

Spontaan zijn wij, mensen, geneigd te denken dat de kortste weg de meest efficiënte is. Waarom omwegen maken? Ga toch gewoon recht op je doel af en maak het niet te ingewikkeld.

De ervaring leert echter, willens nillens, dat het er in onze mensenwerkelijkheid doorgaans niet zo eenvoudig aan toegaat. Te kort op de bal spelen komt vaak brutaal of bedreigend over. Te rechtstreeks communiceren kan een omgekeerd effect hebben. Mensen zijn nu eenmaal geen voorgeprogrammeerde automaten. Vertrouwen en vertrouwdheid moet je eerst winnen en vervolgens behoedzaam onderhouden en verder uitbouwen. Daar zijn tijd en ruimte voor nodig. En veel geduld. Ook het meest verfijnde hoofdgerecht wordt doorgaans voorafgegaan door een aperitief en een voorgerecht.

Aangaande de verkondiging van het Evangelie zei Ignatius graag dat je steeds moet binnengaan door de deur van de ander om vervolgens langs je eigen deur buiten te gaan.

Je kan de ander maar bereiken als je bereid bent om eerst in te treden in zijn eigen leefwereld, taal en cultuur. Het is belangrijk om de mensen, jong of oud, tegemoet te komen daar waar ze staan en zoals ze zijn. Als je de doorgang wil forceren dreig je bedrogen uit te komen. Als je je niet voorafgaandelijk inwerkt en aanpast aan de leefwijze van de persoon of de groep die je wil bereiken, is de kans groot dat je van een kale reis zal terugkeren.

...

Wil je het vervolg van deze commentaar lezen, alsook 19 andere jezuïetengrappen, koop dan mijn boekje:  

Nikolaas Sintobin, Jezuïeten grappen, Humor en spiritualiteit, met cartoons van Joris Snaet, Averbode, 2013, ISBN-nummer: 9789031737536, 95 p.
Prijs: 16€
In dit boekje vertel ik vanalles en nog wat over de manier waarop jezuïeten leven, bidden en werken. Luchtig en ernstig tegelijk. Bovendien nog mooi ook, dankzij de talrijke cartoons van de bekende tekenaar Joris Snaets.Reacties

Mariette zei…
voor me zelf gekocht en ook eentje voor onder de Kerstboom ,niet alleen kerstekindjes liggen onder de boom , ook grote Godskinderen,,,..veilig plekje toch.
Anoniem zei…
De commentaren bij de grappen zijn bijzonder inspirerend. Je zal je de aankoop niet beklagen, integendeel!
Anoniem zei…
Hartelijk Dank U voor Geniale Boek en Geniale lessen, met humor verweven. Ik heb Boek Jezuïeten Grappen gekocht en in "een adem gelezen" , hartelijk Dank U voor extra wijsheid met mooie veel zeggende tekening, voor mij extra les, om boek Jezuïeten Grappen ter hand nemen en stap voor stap bladzijde na bladzijde nu studeren en wijze lessen in praktijk brengen. Zo net heb ik 3 DVD gekeken, van wetenschap BBC serie,titel: "Orde&Chaos, De wetenschap en geschiedenis van orde, chaos, energie, informatie, alles en niets".
Laatste 400 jaar periode, JEZUÏET EVANGELISTA TORRICELLI is geprezen voor start maken van moderne visie over Universum, later heeft Blaise Pascal zijn werk voortgezet en later anderen kansen hadden verder uitwerken.
Anoniem zei…
aanvulling alstublieft op reactie van 6 december 2013, 17:14, tekst: "...3 DVD gekeken..."
Disc 1: Secret Life of Chaos, ( De wetenschap achter de schoonheid en structuur van de natuurlijke leefomgeving. Hoe kan vanuit niets intelligent leven ontstaan? Hoe ontstaat orde vanuit chaos? Wat was de rol van wetenschappers als Alan Turing en Mandelbrot en Torricelli,? Winnaar Beste Film: International Science Film Festival 2010.)"
Disc 2: Everything & Nothing, ( De werkelijke grootte en vorm van het universum en de wetenschap achter niets. Wat is alles en wat is niets? Hoe ontdekte de mens de werking van het universum? Wat is de invloed van wiskunde en sterrenkunde op ons begrip van ruimte?)".
Disc 3: Order & Disorder, (Wat is energie en wat is informatie? En waarom is het zo bruikbaar? Hoe een vreemde set wetten alles van mensen tot sterren met elkaar verbindt. En hoe informatie verweven zit in de realiteit)".
Met Prof. Jim Al-Khalili.

Meest gelezen

Je vertelt het beter zélf!

Voorwaarde om volmaakt te worden