Over GAS-boetes en overspelige vrouwen


Begin dit jaar verscheen er in het Vlaamse "parochieblad" (Kerk en Leven) een interview met onder meer medebroeder Leo De Weerdt sj, hoofdaalmoezenier van de Vlaamse gevangenissen. Journaliste Lieve Wouters sprak met hem over een aantal maatschappelijke evoluties. Hieronder vindt u enkele uittreksels.

– Dat de samenleving complexer is geworden, valt niet te ontkennen. Zit er geen terechte zorg achter de GAS-wet?
De Weerdt • Het is een feit dat het gemeenschapsbindende aspect van correct met elkaar omgaan, niet voldoende wordt gerespecteerd. Maar de GAS-boete (= boete die door de gemeentelijke administratie kan worden opgelegd, zonder tussenkomst van een professionele rechter) zal criminele jongeren niet op het rechte pad brengen. Zij zijn meestal al gemarginaliseerd, je zadelt hen enkel met meer problemen op.

– Staat de verzoening als element in de rechtspraak vandaag onder druk?
De Weerdt • Als ik bij een gedetineerde zit en hij vertelt mij het vonnis, ben ik soms echt ontgoocheld. Een drugsverslaafde een gevangenisstraf geven, is de kat bij de melk zetten. Het is immers makkelijker om aan drugs te geraken binnen dan buiten de gevangenis. Een straf op maat zou een hulp kunnen zijn voor wie in de fout ging. Rechters zien vaak enkel een zaak, niet de mens.

Het herstelgerichte denken, waarbij men gedetineerden helpt nadenken over hun eigen verantwoordelijkheid en zinvolle reïntegratie in de samenleving, is ook helemaal stilgevallen. Onlangs kondigde de minister van Justitie aan dat het aantal enkelbanden werd verhoogd. In één beweging kon er volgens de redenering dan ook worden gesnoeid in het aantal justitieassistenten. Die mensen doen juist heel goed werk. Wij vangen momenteel iemand met een enkelband op in het jezuïetenhuis. Die man heeft echt zo’n begeleider nodig.
– Hoe kunnen we het tij keren?

De Weerdt • Er is ook een bewustmaking vereist. Het is een illusie te menen dat je ooit alle risico’s uit de samenleving kunt bannen. Ik moet denken aan die overspelige vrouw die bij Jezus wordt gebracht. „Wie zonder zonde is, moet maar de eerste steen werpen”, oordeelt Hij. Waarop iedereen afdruipt.

Reacties

Anoniem zei…
Hartelijk Dank U Pastor Nikolaas Sintobin SJ voor wijsheid en visie en inspiratie in thema's : gevangenis, opvoeding, rechtvaardigheid, samenleving, straf, vrijheid en Visie van Pastor Leo De Weerdt SJ.
1. Gisteren in kwaliteit praat programma op Ned.tv, een van onderwerpen o.a. was 1.000 bendes van jongeren, "actief" .
Toelichting is gegeven en een manier besproken met aanwezige gasten, hoe doen, proberen " het tij keren".
In die bendes zijn kinderen, jongeren in leeftijd van 12 jaar ! als beginners.
Een van gasten, aan tafel is ooit een lid van zo een bende geweest vanaf zijn 12e jaar.
Na alle ervaringen met "bende leven en straffen ondergaan" , is hij NU op goede pad terecht gekomen, en een waardevolle Hulp Verlener geworden.
Hij spant zich in werken aan herstel en integreren van "bende jongeren en maatschappij" , helpen op een goede pad.Als preventie, doet hij voorlichting op school.
Anoniem zei…
Werd in de uitzending op de Ned.tv ook gemeld HOE die gast op het rechte pad is geraakt ? Hoe is hij tot inzicht gekomen om zijn leven positief te veranderen ?
embharland1970@gmail.com zei…
In de jaren dat ik met gevangenen schrijf valt mij op hoe weinig echte steun zij krijgen om terug te keren naar het gewone leven. In de ongewoon lange straffen gaan ze lichamelijk achteruit. Uitzicht op vrijlating is nihil. Dit mag Amerika.zijn maar hetzelfde patroon volgen komt steeds dichter bij. Het gaat om het opbergen van mensen en niet om verbetering van gedrag.
Anoniem zei…
Mijn (geringe) ervaring is dat welwillende gedetineerden een verkeerd beeld hebben van wat een "gewone leven" is (zij hebben andere en te hoge verwachtingen), waardoor onterecht frustaties ontstaan. Van frustaties komen ontgoochelingen vervolgens wanhoop en uiteindelijk recidive (of zelfmoord). Naar de "welwillende" goed luisteren, de fouten in zijn denkpatroon ontdekken, in confidentiele babbeltjes als vriend zeggen hoe anderen de zaken zien zou doeltreffend kunnen helpen tot zijn reïntegratie. Graag uw mening hierover? (Guy)
Anoniem zei…
Hartelijk Dank U voor reactie 15/01/14, 13:01,
antwoord: voor mijn gevoel deze heer vertelde over zijn Moeder liefdevolle inspanningen, en op een gegeven moment hij realiseerde dat hij voor zijn kinderen een voorbeeld functie plicht heeft vervullen.
Voor mijn gevoel zijn Moeder heeft God assistentie gevraagd en gekregen.
Anoniem zei…
dank u voor de aanvulling
Heb je een lening nodig om de rekening te betalen, neem dan contact met ons op, we geven een lening van slechts 2% uit, we geven ook een lang en kort tijdleningformulier meer info contacteer ons via email andmoris38@gmail.com voor meer info



Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj