Paus Franciscus ongezouten: over de ravage die een snelkookpan kan aanrichten




Van 27 tot 29 november 2013 hielden de algemene oversten van de mannelijke religieuzen hun jaarlijkse algemene vergadering in Rome. Paus Franciscus, zelf religieus, kwam hen opzoeken.  Drie uur bracht hij met hen door in een geïmproviseerd gesprek over het religieuze leven, via vraag en antwoord.  Onder de titel “Roep de wereld wakker”, werd een exhaustief verslag van deze ontmoeting gepubliceerd in de Civiltà Cattolica van januari 2014. Ik heb er enkele, soms ongezouten, uittreksels uit vertaald die me ook voor niet-religieuzen relevant lijken. (3/3)

Vraag: Hoe kunnen religieuzen als broeders samenleven? …Hoe gaan we best om met medebroeders die het moeilijk hebben of die  conflicten meemaken of er veroorzaken?

Antwoord: " ... Conflicten in de gemeenschap kan je niet vermijden. Je zou zelf kunnen zeggen dat het nodig is dat ze voorkomen, wil de gemeenschap een plaats zijn waar de leden werkelijk  met mekaar in oprechte en eerlijke verhoudingen staan. Zo is het leven.  Het is nonsens je een gemeenshap voor te stellen waar niemand geconfronteerd zou worden met moeilijkheden in zijn leven. Indien er in een gemeenschap geen conflicten bestaan, dat dan ontbreekt daar iets.  

De werkelijkheid leert nu eenmaal dat in elke familie en in elke groep van mensen er conflicten bestaan.  Als er conflicten zijn, moet je die durven aanpakken: je mag ze niet negeren. Als je ze daarentegen wil afdekken, dan werkt dat als een snelkookpan die uiteindelijk zal ontploffen. Een leven zonder conflicten is geen leven. ... ”

Reacties

Anoniem zei…
Inderdaad zal de menselijk taal wel geëvolueerd zijn om beter te kunnen communiceren, dus beter samen te kunnen werken (vgl. Toren van Babel) en beter conflicten te kunnen oplossen. Onbegrip, misverstanden kunnen doorbroken, verhelderd worden door menselijke taal. Je uiten is van levensbelang. Ook voor het individu dat met zichzelf en met het leven in de knoop zit. Je uiten is een veiligheidsklep of een drukventiel en kan suicide voorkomen. Toch leidt communicatie er niet toe mondiaal dat de conflicten afgenomen zijn. Er is nog iets anders nodig blijkbaar. Wat? Goede wil? Inschikkelijkheid? Nederigheid? Genade? Inderdaad is menselijk samenleven zonder conflicten ondenkbaar. Mensen zijn als vuurstenen, af en toe botst en ketst het. Maar God leeft ook. In God is geen conflict. En in het goddelijk leven der mensen? Minder dan toch denk ik. Heel veel minder omdat de Vredevorst dan regeert in de harten.
Anoniem zei…
Wat mij het meeste opvalt bij complexe conflicten is dat zaken zelden zijn zoals zij zich voordoen. Iets oplossen is als een queeste naar wat er eigenlijk echt speelt. Als alle betrokkenen zich in die zoektocht willen plaatsen krijg je een heel andere benadering van de zaak die dan doordringt tot diep in de essentie van het gemeenschappelijke leven en daardoor de zielen vrijer maakt. Groetjes, Sonja.

Anoniem zei…
Als het deksel van de ketel is, kan men inderdaad zien hoe het gesteld is; maar als de patatjes verbrand zijn...... Schade wordt geminimaliseerd, maar niet noodzakelijk hersteld. MvG Guy
Anoniem zei…
Dank U Hartelijk Pastor Nikolaas Sintobin SJ voor thema aanreiken o.a. " conflicten" .
A.u.b. leen ik deel tekst van Uwe ....." Als er conflicten zijn, moet je die durven aanpakken, je mag ze niet negeren"....."
e.c.
mijn redeneren: " Overgangsprocessen, als een oude situatie overgaat in een nieuwe zullen de levens klassen zich hergroeperen.".....De ene groep mensen komt dan tegenover de andere te staan, .....door ongecontroleerde emoties, en gevoelens van afgescheidenheid."
" Psychologisatie legt stukje bij beetje de innerlijke wil van mensen lam".
toelichting:
09/01/14, in een kwaliteit krant is een artikel dat heeft mij zorgelijk tot nadenken gestimuleerd.
In dat artikel de hoofdrol is gespeeld door een mevrouw die beroep heeft van "humanistische theologe met naam Mary Hunt".
Deze mevrouw heeft moeite, heb ik begrepen van haar artikel in Engels als in dat Nederlandse krant, dat de heer Paus geen vrouwelijke priesters heeft en geen vrouwelijke Kardinalen, terwijl de Heer Paus Franciscus lovende woorden spreekt over vrouwen in "algemeen".
als vervolg van dat artikel hebben zich personen toegevoegd, dat die personen gaan "peren met appels"vergelijken in hun reacties, en zo ontstaat een z.g. "mentale storing",
en daar straalt heel veel misverstand uit.

Voorstel idee alstublieft: Mevrouw Mary Hunt die beroep heeft van 'feministische theologie" haar doelen duidelijk vertellen ten aanzien van Gods werken en Liefde, wat is haar bijdrage voor wereld, in Liefde delen, voor mensheid.
Uitleggen de rol van de Heer Paus Franciscus als Hoofd van Wereld Organisatie die gigantische Liefde Werken aan doen en promoten is voor alle mensen die behoevend zijn, met inzet van Liefdevolle toegewijde VROUWEN en MANNEN samen.
De Heer Paus Franciscus de Liefde voor behoevende mensen heeft bewezen.



Anoniem zei…
A.u.b. aanvulling op 13/01/14, 11:59, thema: "vrouwelijke priesters".
In mijn omgeving is Oud Katholieke Kerk, waar j.l. is een Vrouw ingewijd als Priester.
In Oud Katholieke Kerk is ambt beschikbaar voor Vrouw.

redeneren: in mijn woorden verteld:
A). er zijn verenigingen die alleen voor mannen zijn beschikbaar, met eigen "theater rituelen" voor persoonlijke spirituele groei, bevorderen ontwikkelen bedoeld.

B).Er zijn vereniging die alleen voor vrouwen zijn beschikbaar , met eigen " theater rituelen" voor persoonlijke spirituele groei , bevorderen ontwikkelen bedoeld.

C).Er zijn verenigingen die soort gelijke "theater rituelen " hebben die genoemd zijn in A). en B)., en zijn zo genaamd "gemengd" dat betekent mannen en vrouwen samen beleven deze "rituelen" om uiting geven voor spirituele groei , in zelfde ruimte en tijd samen "rituelen" beleven en van elkaar groei leren.
redenering: er zijn vele mogelijkheden voor mannen en voor vrouwen zich aansluiten aan kring, waar voor ieder, en ook voor samen, is mogelijk in goede communicatie spiritueel groeien.

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)