Heeft mijn leven belang? Wat Pedro Arrupe sj hierover zegt.


Paus Franciscus bidt vóór het graf van Pedro Arrupe sj in Rome

Vandaag is het 23 jaar geleden dat Pedro Arrupe sj, voormalig algemeen overste van de Sociëteit van Jezus, stierf.

Hieronder een citaat dat hem typeert.


Ik wil niet dat, wanneer ik eens zal sterven, de wereld zal verdergaan alsof ik niet geleefd zou hebben.

Reacties

Anoniem zei…
Het is dus van belang dat je in dit leven het verschil maakt! Een verschil dat er wezenlijk toe doet.
Anoniem zei…
Ik snap deze zin niet. Is je ego dan zo belangrijk? Dat lijkt mij zeer zeker niet het geval bij Arruppe. Hoe moet ik dit dan verstaan?
Anoniem zei…
Zou het kunnen betekenen dat je in al wat je doet, het kleinste en het grootste, probeert te groeien tot wie je eigenlijk bedoeld bent door de Schepper. En dat straal je uit in je manier van spreken, bewegen en handelen. Je uniciteit (is niet ego) mag gezien worden door anderen en leeft ook voort in de wereld. De wereld zal na je dood nooit meer dezelfde zijn. Je doet er dus toe!
Anoniem zei…
Dank U Hartelijk Pastor Nikolaas Sintobin S.J. voor vertellen over Inspirerende visie en werken van Jezuïet
Pedro Arrupe S.J.
Citeer a.u.b. deel van een tekst: " Religie is in wezen de spirituele zoektocht naar onze diepste, noem het goddelijke, kern. Religie is een zoektocht naar wijsheid, tot inzichten in het leven die boven onze persoonlijkheid uitstijgen, tot herkenning van de essentiële Eenheid van alles. Het menselijk denken, ons menselijk bewustzijn beweegt zich waar het gaat on onze visie op het leven op deze drie paden: religie, filosofie en wetenschap."
"....." religie, filosofie en wetenschap staan ten dienste om onze weg naar waarheidsbevinding te vinden".
(e.c.bron: Luc.nr.6/2002/146-152/Rob Goor/)

Jezuïeten hebben Liefde voor God en Mensen, en Leven.
Mijn hoop en die van mijne is dat wij heel veel liefdevolle wijsheid van Jezuïeten kunnen leren en in praktijk toepassen.
Hartelijk Dank U.
Anoniem zei…
aanvul. a.u.b. tekst: "religie, filosofie en wetenschap, ten dienste om onze weg naar..."
citeer deel tekst: "...De mens ik kind of microkosmos van de macrokosmos. alles wat de kosmos bevat, dragen we in ons: een geestelijke kern, die alle vermogens van de kosmos in kiem in zich draagt; een zielendeel dat die vermogens tot op zekere hoogte operationeel heeft gemaakt; en een lichamelijk deel waarin geest en ziel zich hullen, bij elke incarnatie, om ervaring in de aardse sfeer te kunnen opdoen. We zijn dus een wezenlijk deel van het kosmische leven. We zijn er geestelijk gezien één mee. Dit feit is de grondslag van alle ethiek."........" Hoe universeler ons denken en doen, hoe beter." ...".
(e.c. bron b.v.)
Anoniem zei…
ik denk dat Arrupe bedoelde : alsof ik geen vruchten heb voortgebracht. Dit "ik" is niet het ego, maar d persoon die in staat is iets goed te verwezenlijken of niet, en daarbij doelt hij op de waarde van de vruchten, niet wie ze voortgebracht hebben want dat is broos en vergankelijk.
Anoniem zei…
Mooi dat citaat. De uitdaging ; het snoeien van de takken van de wijnrank om vrucht te dragen. Een geschenk voor ons bestaan.

Meest gelezen

Zelf je vrijheid ophoesten

Pinksternoveen: de vruchten van de Geest: dag 1 - liefde

Hemelvaart, wat is dat eigenlijk? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Leren van een ondeugende grootvader en zijn kleinzoontje - dag 2 pinksternoveen