De spirituele paradox die van minder meer maakt



Je leven is een overvolle rommelkamer. Je weet het: Je zorg voor je opgevouwen sporttruitjes zit in een hoekje van je geest, daar waar je de geboortedata van je kinderen wilde opbergen. Je gepieker over de roest van je wagen neemt de tijd in beslag waarop je gerekend had voor een rustige kop morgenkoffie. En weet je wat? Er bestaat een manier om die dingen de plaats te geven waar ze thuishoren: schrap sommige dingen.

Een evenwichtig uitgebouwd en rustig leven heeft niet alleen iets te maken met dingen die we zich maar laten opstapelen. Zo’n leven is ook niet alleen iets voor mensen in de tweede helft van hun leven. Het gaat om een manier van leven met minder verplichtingen en met minder druk, of je nu eenentwintig of vijfenzestig bent. Mijn goed overwogen en eerlijke beslissing om het rustiger aan te pakken, heeft me het inzicht bijgebracht  dat ik er voordeel bij heb met minder te doen. Minder werk en minder zorgen hebben het me mogelijk gemaakt tevredener en zinvoller te gaan leven. Een evenwichtig uitgebouwd en rustig leven herinnert er mij aan dat mijn bestaan meer is dan bezittingen op te hopen en een status te verwerven. Ten slotte ben ik op een spirituele pelgrimstocht.

Terwijl ik zo bezig bleef met in de rommelkamer van mijn leven en in mijn geest op te ruimen al wat niet noodzakelijk was,  begon ik helder in te zien hoeveel genoeg is en hoeveel meer dan genoeg is. Het is een delicate oefening de eigen noden af te wegen tegen die van anderen. De spirituele paradox zegt dat hoe minder gespannen ik mij hecht aan mijn bezittingen, aan mijn manier van werken en mijn bezigheden, hoe gelukkiger en meer gezegend ik mij voel! Heb ik genoeg, dan wordt minder meer.

Susan V. Vogt

Reacties

Anoniem zei…
Dat is mooi. Soberheid smaakt echt zoet. Het maakt dat ik open kom voor de gave en het wonder van het leven. Door keuzes te maken in materie en verplichtingen.
Anoniem zei…
Mooi gezegd! Ik probeer ook soberder, eenvoudiger en met meer aandacht voor mensen en dingen van alle dagen te leven.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj