Bidden, hoe begin je eraan?


1/10: Hoe kan ik het gebed beginnen? 

Uit de serie van tien gebedstips, geschreven door Piet van Breemen sj en Hans van Leeuwen sj

Het is goed om een eigen gebedshoekje in te richten, met bijv. een icoon en een kaars. Dat bevordert de concentratie. De gebedshouding moet ontspannen zijn en tegelijk eerbiedig, want ik bevind me in Gods tegenwoordigheid. Daar ligt de kern van het gebed. Veel mensen ervaren het als een goede hulp, zich eerst even op de ademhaling te richten. Bewust in- en uit-ademen. Niet de adem beïnvloeden, maar alleen waarnemen.


Ignatius geeft de raad, om het gebed eerst even voor te bereiden, door bijv. een tekst uit te kiezen en aandachtig te lezen. Dan ga ik naar de plaats waar ik bidden wil. Het eerste dat ik daar doe, is: bedenken hoe God naar mij kijkt. Hij ziet mij graag. Er gaat een heel grote liefde van Hem uit naar mij toe. Me voor die liefde open stellen. Me door Hem laten beminnen. Misschien is dat wel de belangrijkste vorm van gebed; niet wat IK doe, maar wat GOD aan mij doet. Me door God laten beminnen beantwoordt ook het duidelijkst aan Gods bedoeling. 

Liefde wil waargenomen en serieus genomen worden; en dan ook beantwoord worden. Dat geldt voor menselijke liefde, en misschien nog meer voor Gods liefde. En me door God laten beminnen beantwoordt ook aan het diepste verlangen van ons eigen hart. Want uiteindelijk is dat wat ieder ten diepste zoekt: bemind te worden.

Reacties

Anoniem zei…
Me door Hem laten beminnen vind ik zo een mooie start van het gebed, die gedachte helpen me om er te zijn voor Hem. Liefde is krachtig!

Meest gelezen

Het kritieke moment van het gebed

De moed om te aanvaarden dat men aanvaard is

Waarom is het Pinksterfeest zo belangrijk? - homilie van Nikolaas Sintobin sj

Hemelvaart: waar gaat dat eigenlijk over?