Hoe het verleden je kan helpen om nú God op het spoor te komen


Onderstaande overweging verschijnt vandaag op www.gewijderuimte.org.

We denken gemakkelijk dat het gewetensonderzoek alleen met het verleden te maken heeft. Maar dit gebed helpt ons er aandacht aan te schenken dat God ons zowel in het heden, in de toekomst en in het verleden nabij is.

Het gebed met God begint in het heden: terwijl ik bid is God bij mij, hier en nu. God is ook in het verleden, in de hele dag die ik heb overlopen. En ik vertrouw erop dat God ook in de toekomst bij mij zal zijn. Vanuit zo’n ontvankelijke houding, bid ik.

Waarom zouden wij gunstige verwachtingen koesteren, zelfs te midden van persoonlijke strijd en moeilijkheden? Waarom niet aan wanhoop toegeven, als we in onze pijn en ons lijden geen uitweg zien?

Een heel goede reden om heil te zien in de toekomst is ons te herinneren hoe God bij ons was in het verleden. We kunnen niet in de toekomst kijken en precies weten hoe God van een moeilijkheid iets goeds kan maken. Wel kunnen wij in onze herinnering oproepen wanneer en hoe God uit lijden dat nu voorbij is, iets goeds tot stand heeft gebracht.

Dit is het kernpunt van de Blijde Boodschap en het hart van het Christelijke verhaal: de omvorming van het lijden en de dood van Jezus in verrijzenis en nieuw leven. Zo blijft God ook in ons leven werken.


Marina McCoy

Reacties

Frans zei…
dank voor deze hoopgevende boodschap
Anoniem zei…
Het is dus niet gek dat ik daar altijd al zo over dacht ; maar het is fijn te weten en te lezen ,dat het zo mooi uitgelegd wordt.
Ik hoop dat heel veel mensen dit te weten komen en op zoek gaan
naar Dat verleden ,dat wij in het heden nodig hebben ,
om in de toekomst verder te kunnen gaan. God bless them all. <3
embharland zei…
Op een moeilijk moment de minachting en het lijden van Jesus voor je halen ... elke keer weer.

Meest gelezen

Waarom een jezuïet naar de hemel gaat en een dominicaan naar het vagevuur

Een vreemd mannetje waar iets heel bijzonders van uitgaat - feest van de gedaanteverandering:

Luister naar audioboek van Nikolaas Sintobin sj over ignatiaanse spiritualiteit

Vier de heilige Ignatius met een lied