"Wij laten ons niet op flessen trekken!" Zin in een grappig én spiritueel boek voor deze vakantie?


Een benedictijn, een trappist en een jezuïet hadden samen genoten van een lekkere maaltijd, met bijhorende drank. Bij het dessert vertelde elk één kenmerk van zijn Orde waarvoor hij dankbaar was.

Wij hebben benedictine, zei de benedictijn.

Wij hebben trappist, zei de trappist.

Wij laten ons niet op flessen trekken, merkte de jezuïet op.

In de Katholieke Kerk is er een grote verscheidenheid van vormen van religieus leven. Elk met hun eigen charisma.

De benedictijnen staan bekend voor hun eeuwenoude liturgische traditie. Het zijn contemplatieve religieuzen die verbonden zijn aan een abdij. Ora et labora, gebed en eenvoudig werk is wat de heilige Benedictus hen voorschrijft. Ook de trappisten zijn contemplatieven. Zij leggen de nadruk op de beleving van de armoede en op het gemeenschapsleven. Waar de benedictijnen een sterke intellectuele traditie hebben, daar kiezen de trappisten eerder voor ascese en handwerk.


Jezuïeten zijn actieve of apostolische religieuzen. Hun klooster is de straat. Ze verhuizen regelmatig. Soms ook, in het bijzonder tijdens de vormingstijd,  van het ene land naar het andere. Je treedt niet in bij de Vlaamse of de Chileense jezuïeten, maar wel in een wereldwijde familie: één broederschap van 18.000 mannen die leven in een paar  duizend gemeenschappen, verspreid over 127 landen.

...


Wil je het vervolg van deze commentaar lezen, alsook 19 andere jezuïetengrappen, koop dan mijn boekje:  

Nikolaas Sintobin, Jezuïeten grappen, Humor en spiritualiteit, met cartoons van Joris Snaet, Averbode, 2013, ISBN-nummer: 9789031737536, 95 p.
Prijs: 16€
In dit boekje vertel ik vanalles en nog wat over de manier waarop jezuïeten leven, bidden en werken. Luchtig en ernstig tegelijk. Bovendien nog mooi ook, dankzij de talrijke cartoons van de bekende tekenaar Joris Snaets.

Reacties

Anoniem zei…
Een origineel kerstcadeau geschreven door een auteur die ook wat kent van "mooie verpakking".
Anoniem zei…
Prachtig met komische, humor illustraties en met veel informatie Fijne boek , van harte wil ik aanbevelen voor iedereen te kopen en als cadeautje geven, doet er niet toe of "die ander voor cadeautje" - bestemd:
is " gelovig of anders gelovig is ",
Boek is heel fijn voor iedereen lezen en hartelijk lachen om die beknopte en originele grappen.
Ik heb boek gekocht en ook als cadeautjes gegeven.
Allen heel blij en dankbaar.