Wachten als teken van liefdeDe advent is een tijd van wachten. Wachten kan vervelend en frustrerend worden. Maar wellicht zit er in dat wachten toch een rijke dimensie verborgen. Hoe kunnen wij dat onaangename wachten veranderen in een 'heilig wachten'?

In ons leven bouwde God een groot gedeelte wachttijd in. Het Oude Testament is niets anders dan wachten. Uiteindelijk zendt God zijn Zoon. Het lijkt alsof aan al dat wachten een eind is gekomen. Maar denk dan aan al de rustige jaren die Jezus in Nazareth doorbrengt. Het lijkt wel dat God ook Jezus laat wachten! Dan komt de wervelwind van zijn openbaar optreden: Hij liet zich zien, Hij sprak, Hij trok verder, Hij bad, hij genas, Hij brak het brood...' In zijn lijden komt het wachten weer naar voren als een centraal thema. Jezus wordt als een uiterst passief iemand voorgesteld. Terwijl Hij voordien zo druk doende was, overkomt Hem nu alles: 'zij namen Hem gevangen, zij geselden Hem, zijn kruisigden en begroeven Hem...'

Jezus heeft zichzelf helemaal uit handen gegeven. Hij biedt niet de minste weerstand. Hij wacht op de beslissing wat zijn vijanden met Hem gaan doen. Tot zijn folteraars zegt Hij: “Mijn liefde voor jullie is onuitputtelijk. Wat je Mij ook aandoet, mijn liefde voor jullie zal jullie nooit teleurstellen.” De liefde in zijn hart maakt van deze tijd een 'heilig wachten'.

Wachten krijgt zo een goddelijke kwaliteit. Jezus' wachten toont ons zijn grote liefde. Hij weet wat ons menselijke wachten betekent. Van hem kunnen wij leren om liefdevol te verdragen wat toch niet veranderd kan worden. Op die ogenblikken zijn wij God heel nabij. De advent biedt ons een speciale tijd voor 'heilig wachten'.

Brian Grogan sj

Reacties

Anoniem zei…
Hartelijk Dank U voor inspiratie tekst en wijsheid, advent, wachten, meditatie.
Hartelijk Dank U voor advies opzoeken www.gewijderuimte.org. zo net heb ik Gewijde Ruimte bezocht en mijn Energie opgeladen met Uw en Uwe, wijsheid en Liefdevolle teksten, die "zalig, een balsem zijn voor mijn ziel".
Als toegestaan is, graag citeer deel gebed van Gewijde Ruimte, van zondag 1 december, titel: " Het Woord van God", aanklikken op " Inspiratie nodig?" voor toelichting: " Enkele bedenkingen bij de lezing van vandaag."
" * Er zijn hier lastige beelden - overstromingen, arrestatie, diefstal. Dat zijn angstaanjagende levensveranderende gebeurtenissen. We hebben slechts één leven dat kostbaar en kwetsbaar is. We hebben het nodig om onophoudelijk in harmonie te leven met Jezus, klaar voor wat op onze weg komt, om niet slaapwandelend door het leven te gaan.
* Heer, maak mij aanwezig voor Uw dagelijkse verschijningen in mijn leven. Zoals de dichter Tagore, zegt: " Hij Komt, Komt, Hij Komt ooit " .
Heer, laat me U niet mislopen, ook niet in mijn dagelijkse routine."
einde citeren.
Ik begrijp hier mijn levens opdracht, mijn streven God Heer niet mislopen in mijn dagelijkse routine,
en mijn streven voor mijn harmonie met mijn medemensen en wensen, mijn medemensen, harmonie in hun leven ook.

Anoniem zei…
deze tekst werkt helend en zal me helpen op moeilijke momenten , dank u
Soms is wachten het enige wat je te doen staat, vooral met lichamelijke klachten, ik heb pijnlijke spierklachten.Ik breng nu die tijd door met nader tot God te komen en heb de adventsretraite ignatiaans bidden gedaan uit het boekje,het helpt mij geduld te hebben, ook de nachtmis gaat niet lukken vandaag dat is wel heel frustrerend, het is te ingewikkeld met openbaar vervoer en dus blijf ik thuis,vind mijn vrede hier...en luister naar Messiah, ook is er een nachtmis op tv....
ik heb mijn leven aan God gegeven, hij leeft door mij heen en ik vertrouw uit liefde,ook al is dat soms niet eenvoudig, het is de weg