Paus Franciscus legt uit wat de kern is van Pinksteren


Deze  overweging verschijnt vandaag op www.gewijderuimte.org.

Een wezenlijk element van Pinksteren is verwondering. Zoals we weten is onze God een God van verwondering. Na Jezus’ dood verwachtte niemand nog iets van de leerlingen. Ze waren nog maar een klein, onbetekenend groepje. Ze voelden zich als verloren wezen van hun Meester. Maar in plaats daarvan vond er een onverwachte en verbluffende gebeurtenis plaats. De mensen waren verbaasd en zeiden: “Wij allen horen hen in onze eigen taal spreken over Gods grote daden” (Hand. 2, 11).

De Kerk die op Pinksteren werd geboren, is een wonderlijke gemeenschap. Gods kracht bracht haar tot stand. Een nieuwe boodschap, de verrijzenis van Christus, wordt verkondigd. En dit in een nieuwe taal. Het is de universele taal van de liefde. De leerlingen, getooid met kracht van bovenaf, hebben nu de moed om te spreken. Enkele minuten voordien waren ze nog allemaal angstig. Maar nu hebben ze de moed om op een onbevangen manier te spreken. En dit vanuit de vrijheid van de Heilige Geest.

Dit het waar de Kerk voor altijd toe geroepen is: in staat zijn om verbazing en verwondering op te wekken door aan iedereen te verkondigen dat Jezus Christus de dood heeft overwonnen. God houdt zijn armen altijd wijd open. En Hij wacht geduldig om ons te vergeven en te helen. De verrezen Jezus schenkt de Kerk zijn Heilige Geest voor haar bijzondere zending.

Zie de feiten onder ogen: als de Kerk echt levend is, dan moet zij altijd opnieuw verrassen. Het is de plicht van een levende Kerk om te verbazen. Een Kerk die niet in staat is om mensen te verwonderen is zwak, ziek en stervend. Een opname op een afdeling intensieve verzorging is dan dringend nodig.


Paus Franciscus

Reacties

joep Beliën zei…
In dit verband denk ik inderdaad wel eens aan een Intensive Care operatie voor de Nederlandse RKKerk-provincie....
lucia Wong zei…
Een intensief -care operatie dat velen beseffen dat wij mensen zijn in een gemeenschap waar we als schakels aan elkaar vast zitten en proberen te leven zoals als Jesus on dat heeft voor gedaan . ????ken je dat ? samen in de kerk God prijzen en op straat doen alsof je degene nooit hebt gezien???? Als je samen bent moet je de gemeenschap voelen met elkaar en nog veel meer . Niet alleen de hoger geplaatsten maar ook onderling bij de kleine mensen . Als er gezongen wordt zing dan uit volle borst mee . Het zal wel aan mij liggen , maar er komt geen geluid uit .Dus niet alleen intensief-Care , maar ook techniek .Mijn hart huilt , maar blijft bidden voor onze kerk . DE PAUS HEEFT VOLKOMEN GELIJK .
Anoniem zei…
" ....als de Kerk echt levend is...."
Mensen groeien samen met Universum.
"Bewustzijn(-en) in alle graden" blijft zich ontwikkelen.
graag citeer deel tekst van Nieuwsbrief " dotMagis-Ignatian Spirituality",
titel: " Something To Think About",
" A God Who Labors ",
boek: Ignatian Humanism"
A Dynamic Spirituality for the Twenty-First Century
auteur: Ronald Modras
ISBN 978-0-8294-1986-3
".....The Self-giving God of Ignatian Spirituality works within the Universe,
within human hearts and lives, giving men and women the strength to give of themselves"....
einde citeren.
Voor mij en vele mijne Dierbaren is Ignatian Spirituality de perfecte uitleg
om te kunnen begrijpen in 21e eeuw, en visualiseren, "wie,wat,.. is God".

Meest gelezen

Waarom zoveel mensen aanstoot nemen aan de Kerk

Wenken voor de dagelijkse omgang met de duivel (1/4)

Drie maal drie tips voor een intense 40-dagentijd

Boodschap voor mensen die zichzelf voor goede christenen houden