Waarom de wijze nooit driftig wordtNooit driftig worden (52)

Een elementair voorschrift voor wijs gedrag. Het is kenmerkend voor een man met een koningshart dat hij zich nooit laat gaan, want alles wat groot is, wordt moeilijk in beweging gebracht. De emoties zijn de sappen van de ziel; bij elke buitensporige gemoedsaandoening wordt het verstand ziek. Stijgt het kwade sap zo hoog dat het de mond uitloopt, dan brengt het ons aanzien in gevaar. Beheers uzelf dus, en wel in die mate dat niemand kan bespeuren wat in u omgaat, of u nu in een gemoedstoestand van opperst geluk of van diepe verslagenheid verkeert. Laat de buitenwereld u liever bewonderen om het feit dat u boven dit alles verheven lijkt. (52)

Baltasar Gracián sj

(met dank aan Petr Kazil)


In 2014 werd bij Athenaeum –Polak & van Gennep een nieuwe vertaling gepubliceerd van een boek van Baltasar Gracián (1601-1658) , genaamd “Handorakel en kunst van de doorzichtigheid” in een vertaling van Theo Kars. Baltasar Gracián was een Spaanse jezuïet van wie ondermeer  deze verzameling van 299 aforismen bewaard is gebleven. Vele getuigen van grote mensenkennis en wijsheid. Vele andere kunnen schokken door hun cynisme en opportunisme. Je vindt er de subtiliteit van Ignatius van Loyola in terug. De evangelische gedrevenheid is echter vaak ver te zoeken.

Reacties

Anoniem zei…
niet akkoord!
zo doen is de beste weg om apathisch te worden: zeer ongezond
Anoniem zei…
" Staying Calm Under Pressure",
" If you are not shaken even when people are hurling abuses at you, that is when your real quality shines up."
"......."For a teacher, the knowledge helps you toe keep to the center and adverse situations will make you realize your inner strength".
citeren deel tekst van ~ Sri Sri ~
Anoniem zei…
vraag alstublieft: is boven genoemd boek van Baltasar Gracian te koop?
Anoniem zei…
boek titel: " Handorakel en kunst van de voorzichtigheid" van Baltasar Gracián is snel te koop via.bol.com onder andere

Super Inspirerende Pastoor Nikolaas Sintobin SJ hartelijk Dank U voor de Wijsheid elke dag.