Hoe je het meest kan genieten van een gebakje
Vooraleer zijn studies aan te vatten, wilde de jonge man gerustgesteld worden door zijn meester.

“Kan u mij leren wat het einddoel is van het leven?”

“Neen, dat kan ik niet”, antwoordde de meester.

Kan u me dan tenminste iets zeggen over de zin van het leven?”

“Neen, dat kan ik niet.”

"Kan u me wat onderrichten over de betekenis van de dood en van het leven ná de dood?”

“Neen, dat kan ik niet.”

Minachtend ging de jonge man weg. De leerlingen waren onthutst. Ze vonden dat hun meester zich niet van zijn beste kant had getoond.

De meester zei hun op vaderlijke toon: “wat voor zin heeft het om de aard en de zin van het leven te doorgronden als je er nog nooit van geproefd hebt? Ik verkies dat je je gebakje opeet, eerder dan dat je er allerhande bespiegelingen over maakt.”

Anthony de Mello sj

Anthony de Mello sj (1931 – 1987) was een  Indisch jezuïet en psychotherapeut. Hij had veel aandacht voor de dialoog tussen de ignatiaanse spiritualiteit en de Indische wijsheidstraditie. De Mello is bekend om zijn korte verhaaltjes.


Reacties

Ja. Een doordenkertje, zullen velen vinden. Toch voel ik enige teleurstelling na het lezen, blijf ik op mijn honger. zie mijn notitie over de waarde van he smaken van het koekje, van alle sensualiteit, om te groeien en los te komen, op facebook. De Mello is goed om mensen die vast zitten in oppervlakkig dagelijks leven verfrissing te bieden, maar telkens heb ik er bedenkingen bij.Dat overkwam mij ook toen een diepzinnige vriendin, Catherine P., mij zijn boek "Bewustzijn. Risico's en mogelijkheden van de werkelijkheid" gaf en ik het met haar inkeek. Nu ik het bij deze gelegenheid ter hand neem, klinkt de back cover synthese veelbelovend. Een spirituele meester met eveneens Indische roots die mij meer ligt, is Raimon Pannikar. Maar ik geef toe, de Mello moet ik nog beginnen grondig lezen.