Karl Rahner sj: waarom lachen een zeer ernstige zaak is


Tot het dagelijks leven behoort ook - het is althans te hopen dat dit zo is - niet slechts de ernst van de dagelijkse ar­beid, maar ook het lachen. Het lachen is een zeer ernstige zaak. Want het verraadt de mens dikwijls meer dan zijn woor­den.

Wanneer wij hier over het lachen spreken, bedoelen wij het goede lachen. Weliswaar bestaat er ook een lachen van dwazen en zon­daars, zoals de wijze Sirach ons leert, een la­chen waarover de Heer zijn vervloeking uitspreekt (Lc. 6, 25). Dit lachen is hier niet bedoeld. Wij bedoelen dat be­vrijdende lachen, dat uit een kinderlijk en blij hart komt.

Zo kan slechts hij lachen, die door de liefde tot alles en ieder de spon­tane en zich vrij uitende sympathie heeft, die alles nemen kan en zien zoals het is: het grote groot, het kleine klein, het ernstige ernstig en het lachwekkende lachend.

En omdat dit alles bestaat, en het juist zo door God gewild is, daarom moet het ook genomen worden zoals het is, moet niet alles op een zelfde wijze genomen worden en moet om het ko­mische en het lachwekkende gelachen worden.

Maar dat kan slechts hij, die niet alles aan zichzelf afmeet, die vrij is van zichzelf, die de geheime sympathie met alles en ieder bezit, waarin ieder ding tot zijn recht kan komen. Maar deze bezit slechts hij die lief heeft. En zo is het goede lachen een teken van liefde, een openbaring of een oefenschool van de liefde tot alles in God.


Karl Rahner sj

Reacties

Anoniem zei…
Ja, de lach die ontstaat vanuit de ontmoeting, het geeft intimiteit, de basis die wij allen zo nodig hebben en door de drukte van alle dag kwijt kunnen raken. Wanneer het er is ben ik dankbaar, dan weet ik " het zit goed".
e.harland-hazebroek zei…
In de lach schieten is leuk samen, maar het kan je ook in je eentje overkomen.
Het is inderdaad gezond.
Anderen in een betere stemming brengen, is minder leuk, maar met een beetje geluk kom je door de muur van ergernissen: dat zijn het vaak.
Truus van Dam zei…
Lachen doe je naar je kinderen en kleinkinderen en je man uit liefde. Of er wandelt iemand met een hond voorbij dan lach je ook.Of als je buren of kennissen tegenkomt ,soms hoef je niets te zeggen is die lach al voldoende.Ook kun je met iemand de slappe lach krijgen dat is weer anders.

Meest gelezen

Is het mogelijk dat je man je gelukkig maakt?

Franciscus verschilt veel van Trump. Dat is maar goed ook.

Is het verkeerd te bidden om te mogen sterven?

Onderscheiding voor beginners: over welke "geesten" heeft men het? (1/3)