Die koude stal ben jezelf!
Op dinsdag 17 december 2013 verklaarde Paus Franciscus Pierre Favre sj heilig. Pierre Favre was een van de eerste gezellen van Ignatius en erg beslagen in de onderscheiding van de geesten. Niet alleen in de terugblik. Maar ook op het ogenblik zelf. Zo kon ook een een ervaring van troosteloosheid voor hem een opstap worden naar nieuwe troost.

Hieronder beschrijft Favre wat hem overkwam, 571 jaar geleden in de vroege kerstmorgen, vlak voor hij ging communiëren. Even kort als indrukwekkend. Vraagt wel een aandachtige lectuur.

25 december 1542 in Mainz

Tijdens de eerste mis voelde ik me voor de communie helemaal koud en ik was bedroefd geen beter voorbereide verblijfplaats te hebben.

Een levendige geest kwam toen naar mij en gaf mij dit antwoord dat gepaard ging met een inwendig gevoel van toewijding dat mij tot tranen toe bewoog : “dit is de betekenis van Christus die naar een stal komt; want, zo je reeds erg vurig was geweest, dan zou je in deze ervaring niet de menselijkheid van je Heer gezien hebben; want geestelijk zou je niet zo geleken hebben op die stal.

Ik werd dus getroost in de Heer zelf omdat Hij zich verwaardigde om binnen te komen in zo’n kille verblijfplaats. Wat mij betreft, ik had liever gehad dat ze mooi versierd was geweest om daarin troost te vinden; ”maar ik zag in welke omstandigheden de Heer gehuisvest was en dat gaf me troost. Indien het mij dus, om goede redenen, geweigerd wordt om in mijzelf het gedrag en de houding aan te treffen die ik zou willen hebben ten aanzien van mijn God, Jezus, Zijn moeder of Zijn heiligen, moge ik door de genade verkrijgen om te zien en te voelen welke Zijn houding en gedrag zijn ten aanzien van mij.”

Memoriale 197

Reacties

Anoniem zei…
Dank U Hartelijk Pastor Nikolaas Sintobin S.J. voor Wijsheid en Inspiratie en voor Creativiteit, met Uwe Wijze woorden van Ignatiaanse spiritualiteit, Pierre Favre, ook een foto/beeld " dat boekdelen spreekt/uitbeeld",
Hartelijk Dank U nog eens.
Alex zei…
DANK beste Nikolaas voor je altijd inspirerende en spitsvondige creativiteit en je onverwoestbare geloof in de goedheid van de mens en in de hoopvolle toekomst van kerk en wereld. ZALIG EN VERBONDEN KERSTMIS!
embharland zei…
Voor wie aan huis/bed gebonden zijn kreeg ik de aanmoediging de spirituele communie te ontvangen.
Wij mogen het doen om Hem bij ons te weten. Hij kent ons verlangen.
Het is een mooie ontmoeting met God die echt van ons houdt.
koos K. zei…
Mooi hoe beschreven word, dat God in alles aanwezig wil zijn.
lucia Wong zei…
Tot tranen bewogen van blijdschap , als ik ontdek
en voel dat Hij aanwezig is . Heel mooi .

Meest gelezen

Drie tips om katholiek te blijven in tijden van misbruikcrisis

Theresia van Lisieux legt uit waarom ze onmogelijk angst kan hebben voor God

Het beste medicijn tegen hoogmoed