Is het mogelijk dat je man je gelukkig maakt?


Bij onderstaande tekst kan je een aantal terechte bedenkingen formuleren. Maar de vrouw heeft echt wel een punt.

Tijdens een receptie aangeboden aan de nieuwe directeur marketing van een belangrijk bedrijf in Londen vroeg een dame aan de echtgenote van de man: “Maakt uw man u echt gelukkig?” Haar man stond in de buurt en had de vraag opgevangen. Hij was van tevoren fier op het antwoord dat zijn vrouw zou geven.

De vrouw antwoordde evenwel: “Neen, hij maakt me niet gelukkig …”

Er viel een ongemakkelijke stilte rondom haar. Haar echtgenoot kromp ineen. Hij kon zijn oren niet geloven. En dat nog wel in het publiek!

De vrouw vervolgde: “Neen, hij maakt me niet gelukkig … Ik ben gelukkig. Of ik gelukkig ben of niet, hangt niet van hem af, maar van mij.  Mijn geluk hangt enkel van mij af. Ik kies ervoor om gelukkig te zijn, in elke situatie en op elk moment van mijn leven. Indien mijn geluk zou afhangen van andere mensen, dingen of omstandigheden dan zou ik in slechte papieren zitten! In het leven verandert alles voortdurend: mensen, welvaart, mijn lichaam, het weer, de leuke dingen …

In mijn leven heb ik het volgende geleerd: Ik beslis om gelukkig te zijn. De rest is een kwestie van gebeurtenissen en omstandigheden; zoals helpen, en begrijpen, aanvaarden, luisteren, troosten; met mijn man heb ik dit vaak kunnen ervaren … Geluk vind je altijd in vergeving en in liefde, van jezelf en van anderen. … Het is niet de taak van mijn man om mij gelukkig te maken … Ook hij heeft zijn gebeurtenissen en omstandigheden. Ik houd van hem en hij houd van mij, vaak niettegenstaande wat hem of mij overkomt.

Echt beminnen is moeilijk. Het is onvoorwaardelijk vergeven, leven. Het is de omstandigheden en gebeurtenissen nemen zoals ze komen. Er samen tegenaan gaan en samen kiezen voor geluk.

Sommigen zeggen: “Ik kan niet gelukkig zijn want ik ben ziek, ik heb geen geld, het is te koud, ze hebben me beledigd, iemand houdt niet meer van mij, ik word niet meer gewaardeerd!”

Weet dat je gelukkig kan zijn ook als je ziek bent, als het te warm is, ongeacht of je geld hebt of niet, of je al dan niet door iemand bent beledigd geworden, of iemand nu al of niet van je houdt of je al of niet waardeert.

Gelukkig zijn is een levenshouding waar jezelf voor kiest. Gelukkig zijn hangt af van jou!


Delen

Reacties

Anoniem zei…
Daar zit echt een grote bron van waarheid in !Hoe onafhankelijker wij ons opstellen van wat buiten ons is hoe groter onze kansen op harmonie, rus, stabiliteit en dus geluk.
Nochtans zullen we ook moeten leren aanvaarden dat ongelukkig zijn deel uitmaakt van ons leven .Dit is een gegeven waarmee we moeten leven en het is o .k. om af en toe ongelukkig en verdrietig te zijn . Ook de dame in kwestie is hier niet boven verheven! We worden pas mens als we dit "ongelukkig zijn" kunnen aanvaarden, er ruimte aan geven en proberen er doorheen te gaan ....
Ingrid Hoet?
Anoniem zei…
Wat een mooie tekst en zo waar, vind ik. Ook al is de ander niet (helemaal) verantwoordelijk voor mijn geluk, toch is het heel menselijk dat een complimentje van anderen ons gelukkig maakt en dat we dit soms erg nodig hebben. Zeker op ogenblikken dat we ons niet zo goed voelen, kan dit zo'n deugd doen. De stilte in gaan, een bijbeltekst lezen, bidden, je verdriet voorleggen aan God... uiteindelijk is Hij er altijd in goede en kwade dagen.
een grote waarheid.....en soms kun je die beter leven als je alleen bent gewoon omdat je jezelf dan meer die ruimte kunt geven.....
Karel Peijnenborg zei…
Dit is een interessant gezichtspunt als antwoord op de vraag of haar geluk afhangt van haar man, maar als antwoord op de vraag of haar man haar gelukkig maakt, is het wat dwaas.
Anoniem zei…
Heeft gelukkig kunnen/mogen zijn ook niet te maken met af en toe (een beetje) ongelukkig kunnen/mogen zijn ?
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Liefde is een gave en een overgave en geluk of ongeluk is ondergeschikt aan dit wonder. Beweren dat geluk enkel een bewuste keuze is, lijkt me eerder wishful thinking en mijlenver verwijderd van de werkelijkheid omdat geluk niet maakbaar is; - zie tekst Psy Dr De Wachter en de borderline society

Meest gelezen

Naar de wortels van de lach (1/3)

Het verschil tussen humor en cynisme of sarcasme

Reality-TV en de verschijning van Jezus aan het meer van Tiberias