Bestaat atheïsme echt? Het antwoord van Lode Van Hecke, abt van OrvalLang geleden studeerde ik samen met Lode in Leuven. We gingen bijna elke dag samen koffie drinken. Lode Van Hecke was toen reeds monnik in Orval. Hij is nu abt van de trappisten van Orval. 

Lode is al meer dan 40 jaar monnik. Hij weet intussen waar het over gaat en heeft de beide voetjes op de grond. Dit blijkt uit het schitterend citaat hieronder.

Abt Lode: Ik voel een heel grote verbondenheid met de mensen die vandaag op onze planeet leven en die God zoeken, zelfs in andere godsdiensten. Daar voel ik me heel sterk mee verbonden. En ook met de mensen die hier geweest zijn.

Journaliste: Ook met de mensen die God niet zoeken?

Abt Lode: Ja. Men zoekt altijd iets. Wat is God zoeken of God niet zoeken? Het is niet altijd zo duidelijk. En als men God weigert, welke God weigert men eigenlijk? Waarom weigeren mensen God? Men is nooit absoluut gelovig en ook nooit absoluut ongelovig. Je kan dat wel beweren, maar nee, dat bestaat niet.

Klik hier voor trailer van reportage over Lode Van Hecke op Vlaamse televisie 

Reacties

Anoniem zei…
Deze man kijkt met Gods ogen naar de mensen en daar is er eenheid en een blik vol liefde naar de mensen.
Atheïsme,agnostisisme,boeddhisme, vrijmetselarij het zijn menselijke onderscheidingen.
Ik hoop als gelovige steeds de openheid op liefde te houden in mijn blik op mensen.
Ingrid Hoet
De achterliggende gedachte is me bekend. Abt Lode is overtuigd dat het verlangen naar God als een blauwdruk is ingeschreven in de genen van de menselijke natuur.
Antoinette zei…
Zouden we allemaal maar zoveel respect voor elkaar hebben en God of wat dan ook respecteren. Wat zou het leven mooi zijn.
zoeken wij God ......?....of zoekt God ONS ?
Anoniem zei…
Tijdens de tv-uitzending van Wanderlust zei hij dat hij uitging van 2 soorten mensen. En dat ik het roerend met hem eens was, maar nu weet ik niet meer wat hij precies zei. Zoiets als; er zijn mensen die geloven in grenzen en zij die niet geloven in grenzen. Zoiets. Weet iemand van u nog wat hij precies vertelde? Alvast heel erg bedankt.
Jolan Lambregts uit Nederland

Anoniem zei…
In de huidige problematiek spreekt men dikwijls over botsingen tussen de religies. Volgens mij gaat het echt niet daarom. De strijd die we aan het voeren zijn, is die tussen mensen die open staan voor de ander en mensen die gesloten zijn.

Meest gelezen

Wil je wel echt genezen worden?

Graaien protestanten in de katholieke liturgische schattenkamer? (3/4)