Waarom je moed nodig hebt om echt te geloven


30 jaar geleden las ik voor het eerst de tekst “De moed om te aanvaarden dat men aanvaard is” van Piet van Breemen sj (uit “Als brood dat wordt gebroken”, Lannoo, 1977). Hij grifte zich meteen in mijn geheugen. Enkele uittreksels. (5/6)

Tillich definieert geloof als “de moed om te aanvaarden dat men aanvaard is”, en hij bedoelt: aanvaard door God. Men zou kunnen denken dat zo’n geloof niet veel moed vereist. Integendeel, het klinkt misschien wat zoet en gemakkelijk. Maar er is wel degelijk moed voor nodig en dikwijls ontbreekt die moed. Waarom is het moedig te aanvaarden dat men aanvaard is? Op de eerste plaats: als er dingen gebeuren die ons teleurstellen, zijn we geneigd om te klagen “Hoe kan God dit toelaten?” We beginnen te twijfelen aan Gods liefde. Er is moed voor nodig om te geloven dat God ons aanvaardt wat er ook met ons gebeurt. Zo’n geloof gaat verder dan mijn persoonlijke ervaring. Geloof is dan een interpretatie van het leven die ik aanvaard.

Op de tweede plaats: Gods liefde is eindeloos. Wij kunnen het nooit begrijpen, in onze greep krijgen. Het enige wat wij kunnen doen is springen en ons storten in de eindeloze diepte er van. En we springen niet graag. Wij zijn bang het niet meer in onze greep te houden. De Zweedse bekeerling Sven Stolpe vergelijkt het geloof met het beklimmen van een heel hoge ladder en als men op het uiterste puntje van de ladder staat, hoort men een stem die zegt “Spring maar en Ik vang je wel op”. Degene die springt, dat is de man van geloof. Er is moed voor nodig om te springen. 

Piet van Breemen sj

Reacties

Joep Beliën zei…
Dit is een Quote die ik op dit moment wel kan gebruiken ..... Veel Dank
Anoniem zei…
Ja, het is één van de eerste boeken die ik las, ongeveer eind jaren tachtig of vroeger zelfs.
Het heeft mijntoen veel geholpen !
Want in sommige periodes van je leven krijg je teksten aangereikt die je verder op weg zetten.
De boeken van Piet V.Breemen hebben mij altijd geboeid !
Anoniem zei…
Ja geloven vraag de moed om te aanvaarden door God aanvaard te zijn ,om echt uit handen te geven.
Weten dat we aanvaard zijn dient zich al dan niet aan als we langs alle kanten bestookt en bekritiseerd worden.Als ons zelfbeeld serieus aangetast wordt,als er een niet te bevatten lijden op ons afkomt.
Het is u laten vallen en in dat vallen ervaren dat je niet verdwijnt,opgeslokt wordt.Ervaren in dat "doorheen gaan"dat iets u draagt en dat de kracht van dat dragen een onuitsprekelijke tederheid is.
Ingrid Hoet.
T zei…
Is het boek “Als brood dat wordt gebroken”,
van Piet van Bremen nog verkrijgbaar?
Bij Bol.com vind ik het nl niet.
Graag zou ik willen het aanschaffen.
Groet van Tini Radstaake
Ik denk dat het enkel nog te krijgen is in 2de hands!

Meest gelezen

Drie tips om katholiek te blijven in tijden van misbruikcrisis

Theresia van Lisieux legt uit waarom ze onmogelijk angst kan hebben voor God

Het beste medicijn tegen hoogmoed