Kan je vergeven als het uitzichtloos is? - Kwaad en vergeving (6/8)


 Soms heeft de opgestapelde pijn en spanning de grens van het draaglijke bereikt, en sta ik voor een relatie die geen toekomst meer heeft. Moet ik dan nog altijd blijven vergeven ? Ook als de ander er niet om vraagt, of helemaal geen schuld bekent ? Ik denk van ja, al is het maar omwille van je eigen innerlijke vrede, want die moet je tenslotte ook terugvinden.

Maar dan moet je dit wel bedenken. Echt vergeven, met hart en ziel is nooit het effect van een eigenmachtige wilsbeslissing. Het vergeven wordt ons geschonken, evenzeer als de vergeving. Ook het vergeven is genade. Alleen God kan het kwaad vergeven. Maar Hij nodigt ons uit deel te nemen aan zijn barmhartigheid, en de genade daartoe zal Hij ons schenken wanneer de tijd ervoor rijp is.


Een anonieme jezuïet

Reacties

Alain Rosseel zei…
Mattheüs 6:14, 15 Want als je andere mensen hun fouten vergeeft, zal je hemelse Vader ook jou vergeven. 15 Maar als je andere mensen hun fouten niet vergeeft, zal je Vader ook jouw fouten niet vergeven.
Anoniem zei…
Er kunnen in het leven zo'n erge dingen gebeuren dat je er innerlijk en fysisch dreigt aan kapot te gaan. Je voelt je altijd maar kleiner worden. Ook als je zou willen vergeven kan je niet, je wordt vaak te diep gekwetst.Je kan alleen maar vragen en blijven vragen 'leer me vergeven God'.
En dan...komt er een dag waarop je onverwacht vervuld wordt van een diepe vrede in je hart, zomaar (ze moet van God komen zo intens) en ineens vergeef je alles zomaar. Het is zo onverstaanbaar mooi.
De gebroken mens die je was kan weer naar de horizon kijken!
Alain Rosseel zei…
Beste, Anoniem
Ik wilde even dit vermelden wat de Bijbel vermeld ,om niet iemand te kwetsen...
Vergeef het mij...

Meest gelezen

Wil je wel echt genezen worden?

Graaien protestanten in de katholieke liturgische schattenkamer? (3/4)