Waarom de wijze nooit driftig wordtIn 2014 werd bij Athenaeum  een nieuwe vertaling gepubliceerd van een boek van Baltasar Gracián (1601-1658) , genaamd “Handorakel en kunst van de voorzichtigheid” in een vertaling van Theo Kars. Baltasar Gracián was een Spaanse jezuïet van wie ondermeer  deze verzameling van 299 aforismen bewaard is gebleven. Vele getuigen van grote mensenkennis en wijsheid. Vele andere kunnen schokken door hun cynisme en opportunisme. Je vindt er de subtiliteit van Ignatius van Loyola in terug. De evangelische gedrevenheid is echter vaak ver te zoeken.

Nooit driftig worden (52)

Een elementair voorschrift voor wijs gedrag. Het is kenmerkend voor een man met een koningshart dat hij zich nooit laat gaan, want alles wat groot is, wordt moeilijk in beweging gebracht. De emoties zijn de sappen van de ziel; bij elke buitensporige gemoedsaandoening wordt het verstand ziek. Stijgt het kwade sap zo hoog dat het de mond uitloopt, dan brengt het ons aanzien in gevaar. Beheers uzelf dus, en wel in die mate dat niemand kan bespeuren wat in u omgaat, of u nu in een gemoedstoestand van opperst geluk of van diepe verslagenheid verkeert. Laat de buitenwereld u liever bewonderen om het feit dat u boven dit alles verheven lijkt. (52)

Baltasar Gracián sj

(met dank aan Petr Kazil)Reacties

Anoniem zei…
Gelijkmoedigheid vanuit een leven in onze diepte is een na te streven doel,een "eindstation".
Anderzijds zijn we mensen en volgt onze psyche vaak haar geëigende paden.
Het zou onverstandig en onrealistisch zijn de noodzakelijke "stops"́te ontkennen.
Ze ontkennen betekent zeker een ondergronds leven waardoor we het bovengrondse eindstation nooit bereiken.
Laten we daarom onze kwaadheid aanvaarden.
We mogen en moeten kunnen kwaad zijn maar mogen het niet blijven.
Doorheen de kwaadheid gaan om de onderliggende pijn te ontmoeten en ook daar doorgaan is een menselijk noodzakelijk gebeuren.
Ingrid Hoet.

Meest gelezen

Wil je wel echt genezen worden?

Graaien protestanten in de katholieke liturgische schattenkamer? (3/4)