Over de oorsprong van de zonde


Wij hebben niet altijd de keuzes gemaakt die God tot lof, eer en dienst strekten. We hebben niet altijd gehandeld als mensen die geloofden dat ze bemind werden. We hebben in ons leven niet altijd alles aanvaard, zoals dit bij geschenken toch wel hoort.
Het maakt ons deemoedig, als wij er ons bewust van worden dat we zondaars zijn. Dat we dikwijls ondankbaar en ontrouw zijn. We zijn in gebreke gebleven, hebben Gods liefdesaanbod niet beantwoord. Wij hebben gefaald, hebben God en onze naaste niet bemind. Zonde bestaat niet alleen in dingen die we doen, maar ook in dingen die we nalaten te doen. Ignatius ziet in dit alles een tekort aan dankbaarheid. We denken er niet aan alles te erkennen als een geschenk dat gekoesterd, verzorgd en gedeeld dient te worden. Voor Ignatius is ondankbaarheid de grootste zonde en oorsprong van alle zonden. In de grond gaat het om nalatigheid te beminnen zoals God ons bemind heeft.
Wie zich hiervan bewust wordt, wordt deemoedig. Ignatius nodigt ons uit te bidden om spijt en schaamte, om een dieper innerlijk besef van onze zondigheid, van de wanorde in ons leven, van onze ondankbaarheid en  nalatigheid om te antwoorden op Gods aanbod tot echt leven. Spijt leidt naar berouw en boetvaardigheid. We zien in dat we die Ene verwaarloosd hebben naar wie we het meest van al verlangen. 

We zijn zondaars, maar ons is vergiffenis geschonken. De twee gaan samen. Als we bekennen zondaars te zijn en berouwvol vóór God staan, alleen dan kunnen we in waarheid Gods barmhartigheid ervaren. Wij zijn zondaars die bemind worden. God houdt van ons, ook al zijn we zondaars. Alleen als we de diepte van onze zonden beseffen, beseffen we de diepte van Gods barmhartigheid. We zijn niet zo  goed als we dachten, maar we worden veel sterker bemind dan we dit ooit hebben kunnen denken.
Gerald M. Fagin sj

Reacties

Anoniem zei…
Dankzij de Liefde van God kan ik groeien tot een mooie mens ondanks de zo den in mijn leven. Godzijdank.
Lia zei…
Wat een krachtige en mooie boodschap!
Bedankt!
Anoniem zei…
En een prachtige aquarel van Paul van Dongen (Paulvandongen.com).
Brigitte zei…
Het is idd prachtig. Maar hoe kan ik dankbaar zojn als mijn huis en familie zouden zoals in oekrain gebombardeerd zijn ?

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)