Recept om in je leven iets groots te bereiken


In 2014 werd bij Athenaeum een nieuwe vertaling gepubliceerd van een boek van Baltasar Gracián (1601-1658) , genaamd “Handorakel en kunst van de voorzichtigheid” in een vertaling van Theo Kars. Baltasar Gracián was een Spaanse jezuïet van wie ondermeer  deze verzameling van 299 aforismen bewaard is gebleven. Vele getuigen van grote mensenkennis en wijsheid. Vele andere kunnen schokken door hun cynisme en opportunisme. Je vindt er de subtiliteit van Ignatius van Loyola in terug. De evangelische gedrevenheid is echter vaak ver te zoeken.

Ontwikkel uw voornaamste talent en kweek de andere aan. Iedereen zou iets groots hebben bereikt als hij zijn sterke zijde had gekend. Denk daarom na over uw bijzondere eigenschappen en cultiveer ze. 

Sommigen hebben een uitzonderlijk scherp verstand, anderen zijn weer ongewoon moedig. De meesten doen hun gave geweld aan, en blinken daardoor nergens in uit: wat in het begin de ijdelheid streelde, wordt later door de tijd ontluisterd. (34)

Baltasar Gracián sj

(met dank aan Petr Kazil)Reacties

Anoniem zei…
Je hart volgen en doen wat je kunt doen is op zich al een gave. Ergens in uitblinken is zeer relatief en het hoeft zeker niet ten koste te gaan van wat dan ook. Waardering ervaren o.a.ook van anderen geeft aan dat men blij is. Ik kan blinken van het voldane gevoel van het dagelijkse gedane doen.

Meest gelezen

Hoe vermijden dat duistere machten vrij spel krijgen?