Voorwaarde om volmaakt te worden


In 2014 werd bij Athenaeum  een nieuwe vertaling gepubliceerd van een boek van Baltasar Gracián (1601-1658) , genaamd “Handorakel en kunst van de voorzichtigheid” in een vertaling van Theo Kars. Baltasar Gracián was een Spaanse jezuïet van wie ondermeer  deze verzameling van 299 aforismen bewaard is gebleven. Vele getuigen van grote mensenkennis en wijsheid. Vele andere kunnen schokken door hun cynisme en opportunisme. Je vindt er de subtiliteit van Ignatius van Loyola in terug. De evangelische gedrevenheid is echter vaak ver te zoeken.

De juiste keuze kunnen maken

Hiervan hangt het meeste in het leven af. Om juist te kunnen kiezen dient men over goede smaak en een onafhankelijk oordeel te beschikken; ijver en kennis zijn niet voldoende. Waar niet wordt gekozen, vindt men ook geen volmaaktheid. Kiezen bestaat uit twee elementen: kunnen uitzoeken en het beste nemen. Vele talentvolle, fijnzinnige mensen, beschikkend over een scherp verstand, ontwikkeling en toewijding, falen desondanks als zij voor een keuze worden gesteld: zij grijpen steeds verkeerd, alsof zij het erop aanleggen fouten te maken. Het vermogen juist te kiezen is dus een van de grootste gaven van de hemel. (nr 51)

Baltasar Gracián sj

(met dank aan Petr Kazil)Reacties

Anoniem zei…
Overwegen en voelen met het hart laat de hebzucht - eerzucht liggen.Niet eenvoudig en het licht voor de voet laat zien.
Anoniem zei…
Och, de hemel bereiken?Tevreden zijn en het ongewenste daadkrachtig benaderen is een aards gebeuren. Het hemelse gevoel tja, dat kan gevoeld worden.
Wat rust geeft is het goede keuze! Soms lijkt de mogelijkheid die rust geeft niet het fijnste keuze, want we zijn mensen en willen niet altijd het goede, hoezeer dit het beste voor ons is...
En dan moet men zich terug trekken en vertrouwen op God want Hij brengt ons altijd bij het goede einde!!!
Als ik merk dat ik niet voor het juiste lijkt te kiezen, sta ik stil en leg ik alles in zijn handen... en Hij heeft me nooit laten zitten. :)

Meest gelezen

Wil je wel echt genezen worden?

Graaien protestanten in de katholieke liturgische schattenkamer? (3/4)