Geduld, wat is dat eigenlijk?Voor LIEFKE magazine schreef ik een overweging genaamd: Geduld als kompas voor een goed leven. Ik heb ze verwerkt tot een mini-serie van 7 fragmenten.  2/7

Wat is geduld? Het woord zegt het zelf. Geduld komt van dulden. Iets dulden wil zeggen dat je iets aanvaardt, dat je ermee instemt, het verdraagt, enzovoort. Soms tegen je zin, maar toch. Je aanvaardt te ondergaan wat is, omdat het is. Hier gaat een grote wijsheid achter schuil. Als je het tenminste juist interpreteert. Je kunt immers niet om het even wat aanvaarden. 

Soms is het, integendeel, zinvol en wenselijk om je te verzetten en de strijd aan te gaan. Maar dat vechten kan vechten tegen de bierkaai worden. Sommige zaken kan je nu eenmaal niet veranderen. Niet op korte termijn. Soms nooit. Je kunt die onveranderlijkheid, op min of meer subtiele wijze, ontkennen. Dat gebeurt vaker dan je zou denken. Dan dreigen je inspanningen verloren moeite te zijn. 

Je kunt die energie ook investeren in het zoeken naar een wijze om constructief met die vervelende feitelijkheid om te gaan, om ermee te dealen. Eerder dan een laf je neerleggen bij, is dit een actieve en creatieve wijze van omgaan met het menselijk tekort, met je niet kunnen, met je beperktheid als mens. Het is vaak de houding van de wijze.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Anoniem zei…
Mooi verwoord.
Anoniem zei…
Heeft ergens ook te maken met aanwezig te kunnen zijn met de dingen,de positieve maar ook de negatieve.
Dit leidt tot een zekere maturatie waarbij we kunnen ervaren dat relaties ,onze menselijke toestand beide elementen in zich draagt vervulling en frustratie.
Ingrid Hoet.
Geduld is moeilijker dan je denkt. Vaak plof je voor geduld aan de orde is; is dat wat je beloofde? Is dat wat ik zonder reden naar mijn hoofd krijg? Ook ..gebruik je je middelen zo om mensen te overtuigen van iets goeds (ook gesprekken over geloof); de knop om; met een geforceerde beleefdheid het gesprek beëindigen.
Geduld komt dan later en zal leren voorbij te kijken aan wat ons niet licht.
Geduld is mijns inziens accepteren dat het zo is, meer kan ik er niet van maken.

Meest gelezen

Hoe je een crisis kan ombuigen naar een weg van groei (4/6)

Wat je zélf kan doen om de crisis te lijf te gaan: concrete tips van Ignatius van Loyola (5/6)

Waarom heiligen vaak niet makkelijk zijn in de omgang - homilie van Nikolaas Sintobin sj