Het verschil tussen geduld en wachten-->
Voor LIEFKE magazine schreef ik een overweging genaamd: Geduld als kompas voor een goed leven. Ik heb ze verwerkt tot een mini-serie van 7 fragmenten.  7/7

Geduld is iets wat je kunt leren. Voor de een is het wat makkelijker dan voor de ander. Maar uiteindelijk is geduld niet zomaar een aangeboren talent. Het is eerder een levenskunst waarin je je kunt oefenen. 

Geduld is daarom, tot op zekere hoogte, een keuze. Hierin onderscheidt geduld zich van wachten. Wachten is iets wat je ondergaat. Je wacht op de trein of je wacht op de uitslag van een onderzoek. Je hebt geen keuze. 

Je kunt er wel zelf voor kiezen om geduld te oefenen. Je kunt vrijwillig kiezen voor geduld in de relatie met je puber of met een collega. Je kunt zelf beslissen om geduld te oefenen met dat lichaam van jou dat maar niet mee wil. Door bewust, in vrijheid, die keuze te maken, herwin je iets van je vrijheid. Ook al blijven de objectieve feiten dezelfde, in je subjectieve beleving ben je niet langer de gijzelaar van iets of iemand buiten jou. 

Geduld heeft daarom iets van een goede boodschap. Het is een kostbaar middel om om te gaan met onze gebreken en te groeien in vrijheid en waardigheid.

Reacties

Anoniem zei…
Mooi verwoord.
Anoniem zei…
Goed om te weten,scherp gezien!
Hoe je dit toepast,de weg is moeilijker zeker voor de ongeduldige onder ons.....
Weten,beseffen en stilte beoefenen kan helpen...
Ingrid.

Meest gelezen

Is het mogelijk dat je man je gelukkig maakt?

Franciscus verschilt veel van Trump. Dat is maar goed ook.

Is het verkeerd te bidden om te mogen sterven?

Onderscheiding voor beginners: over welke "geesten" heeft men het? (1/3)