Waarom geduld zo verrijkend kan zijn


Voor LIEFKE magazine schreef ik een overweging genaamd: Geduld als kompas voor een goed leven. Ik heb ze verwerkt tot een mini-serie van 7 fragmenten.  3/7

Geduld, zo leert de filosoof, is een houding van vertrouwen en van hoop. 

Je laten leiden door geduld is heel verschillend van je laten leiden door angst. Angst is geen goede raadgever. Het dreigt je ogen te sluiten voor de kleine, soms heel discrete mogelijkheden die zich aandienen. Angst kan je zo vastprikken op het goede dat niet is of het negatieve dat wel is, dat je het mooie en het goede die zijn of komen niet meer ziet. Zo onverwacht en anders als ze kunnen zijn. 

Geduld is een houding van aandacht. Het is meer dan passief wachten. Het is uitkijken naar de toekomst waarvan je hoopt en gelooft dat die beter zal zijn, soms tegen beter weten in. 

Zo kan geduld de innerlijke zintuigen aanscherpen. Zozeer dat wat onzichtbaar, onvoelbaar of onhoorbaar leek, geleidelijk aan toch opgemerkt wordt. Het is indrukwekkend hoe sommige chronisch zieke mensen kunnen genieten van kleine dingen. Zo klein, dat anderen ze niet opmerken en er daardoor ook niet kunnen van genieten.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Anoniem zei…
Vandaag Israël zondag in de Protestante kerk. De Rk kerk heeft de oorsprong in het zelfde boek liggen. Persoonlijk ben ik het woord anders gaan lezen omdat ik het vreselijk vindt dat twee volkeren al eeuwen lijden. God heeft aan Jacob de naam Irsraël gegeven met het doel dat zijn hart herboren wordt tot innerlijke vrede. Het hart is de stad van de Vrede. Dit is mijn licht op het woord in de bijbel omdat de chronische twist tussen Palestina en de staat Israël bij velen spanningen veroorzaakt en bij mij grote onrust omdat God liefde is en geen haat wil voort laten bestaan of bezit wil toe eigenen. God wil verdraagzaamheid en mededogen.
Anoniem zei…
Met 'grote onrust ' bedoel ik 'wat moet ik toch met het woord in de bijbel'. Geduld heb ik nodig om het woord te verstaan, waardoor ik het kan intergreren ( het bij mij past, de weerstand kan doorstaan).
Anoniem zei…
Met 'grote onrust ' bedoel ik 'wat moet ik toch met het woord in de bijbel'. Geduld heb ik nodig om het woord te verstaan, waardoor ik het kan intergreren ( het bij mij past, de weerstand kan doorstaan).
Emmy zei…
Ik kan engelengeduld hebben met anderen maar waarom is het toch zo moeilijk om geduld te hebben met mijzelf?
Nynke zei…
Zo had ik geduld nog niet bekeken. Bedankt voor deze inzichten.
Ilse De Voegt zei…
Dit is ZO WAAR EN zo RIJK🍄🍁👍🍂🍄
Anoniem zei…
Ja wat je over geduld schrijft is zo juist Nicolas.
Inderdaad erg verschillend van angst.
Hoe gaan we over van angst naar geduld?
Wellicht door geduld te hebben,aandacht te hebben voor de angst.....
Ingrid Hoet

Meest gelezen

Wat deed God voor Hij de wereld schiep? Nieuw boek Nikolaas Sintobin sj - uitnodiging boekvoorstelling

Nonkel Pater: Vijf dromen van Nikolaas Sintobin - De uitdaging van de verscheidenheid

Levensles van piepklein zwaantje: video-meditatie bij begin nieuw schooljaar