Als Ignatius van Loyola een toekomstige heilige aanraadt om niet te veel te bidden
Onderstaand citaat komt uit een brief van Ignatius aan Francisco de Borja, hertog van Gandía en onderkoning van Spanje. Ignatius schreef deze brief aan Franciso kort nadat deze, eerst in geheim,  jezuïet was geworden. Hij was toen nog steeds onderkoning van Spanje. De later heilige Francisco de Borja sj besteedde vele uren per dag aan gebed. Té veel, vond Ignatius. Hij schrijft :

 Ik verkies dat de helft van die tijd omgezet wordt in studietijd, want de kennis … blijkt altijd heel belangrijk of nuttig voor de toekomst. Besteed die tijd voor het bestuur van uw staat, voor geestelijke gesprekken …

Het leidt geen twijfel dat er meer verdienste is voor de ziel en meer genade als ze van haar Heer kan genieten in verscheiden activiteiten en op verschillende plaatsen, eerder dan in één enkele …” (20 september 1548)

God kan je vinden in alle dingen, niet alleen in gebed.

Reacties

Anoniem zei…
Dat vind ik juist het mooie van het in verbinding zijn met je goddelijke kern en je medemens. Me dit dagelijks herinneren kan er voor zorgen dat het denken en handelen bewuster vanuit liefde gaat. Noten kraken hoort bij het leven en dat kan ook positief benaderd worden. Het cynisme en de haat dat rondzweeft verdiend gebed.

Meest gelezen

Zelf je vrijheid ophoesten

Pinksternoveen: de vruchten van de Geest: dag 1 - liefde

Hemelvaart, wat is dat eigenlijk? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Leren van een ondeugende grootvader en zijn kleinzoontje - dag 2 pinksternoveen