Romantisch, zegt u? Idyllisch?


Het is waar dat we de geboorte van Jezus vlot identificeren met engelenhaar, warme kleuren, geborgenheid, vrede, onschuld en andere ons dierbare symbolen en waarden. En dat is maar goed ook.

Maar de lezingen van het kerstoctaaf brengen ons snel terug met de beide voeten op de grond. Vandaag, amper drie dagen na Kerst,  vieren we reeds de onnozele kinderen. Een gruwelijk feest. Zoals dat van alle martelaren trouwens.

Neen, het christendom is bepaald geen vluchtweg uit de hardheid van het bestaan. De openbaring van Jezus geeft net betekenis aan de realiteit waarin wij leven. Aan de liefde en aan de schoonheid. Maar ook, en wel tegelijkertijd, aan het lijden. Tussen de kribbe en het kruis is er één ononderbroken lijn.

Kijk maar naar onderstaande video.  

Reacties

Carla zei…
Ja, de verhalen in de bijbel laten zien hoe de wereld in elkaar zit, hoe wij mensen kunnen zijn en welke ruimte er aan God wordt gegeven. Jezus, zijn zoon nam veel op zich voor het Eeuwige leven . De liefde voor God en de medemens. Het is een weg van gaan tijdens ons leven met vertrouwen tot de dood er op volgt.
Jo V zei…
Jammer dat de lijn stopt bij het kruis.
Truus zei…
Zo is het ons voorgeleefd.

Meest gelezen

Vier tips van Ignatius van Loyola over leven met het coronavirus

Kerst, op zijn Russisch

Gebed voor de inhuldiging van Joe Biden, in Nederlandse vertaling

Vier tips van paus Franciscus over hoe Jezus in je leven binnen te laten

Het allermooiste moment van het voorbije jaar