Goede raad van Ignatius aan politici en andere gezagsdragers die boos zijn


"Ik zou niet graag hebben dat bij de gezagsdragers de gemoedsbewegingen, in het bijzonder boosheid, volledig uitgedoofd en dood zouden zijn . Maar wel dat ze op gepaste wijze onder controle worden gehouden."

Ignatius van Loyola


Reacties

Carla zei…
Heel ingewikkeld en wat is gepaste wijze. Laat je niet uitlokken en misleiden voor gewin geeft richting. Behoud vrede is hogere ethiek, maar dan zonder wapens. Macht wegens bezit, macht wegens kennis en economische belangen voor het welzijn, we leven in een denkwereld waar macht de belangen dient. Leiders die ergens over moeten beslissen en anderen worden ingezet ter aanval of ter verdediging, wat een verantwoordelijkheid is dat. Wat zou Jezus doen? God kan woedend worden volgens de bijbel verhalen en dat mag niet gebruikt worden ter verschoning van je handelen. Ik sta niet in de schoenen van de ander en heb het goed, dus vanuit mijn stoel is het makkelijk praten. Dat leed bespaart moet worden en het woord meer waarde heeft dan doden of de boel plat leggen lijkt me duidelijk. Dat doden geen enkele waardigheid in zich draagt weet ik nog wel te bedenken. Angst en hebzucht zijn geen goede raadgevers, daar begint de ellende mee. De gun en verdeel factor heeft betekenis en niet de dreiging. Moeilijk om de juiste toon te pakken om elkaar te leren verstaan. De essentie van gij zult niet doden en de ander in lijden brengen is wel te verstaan. Het patroon denken rondom wapengekletter en opbouw van legers zou toch niet hoeven. Willen we dat denken nog in stand houden? Ja , de dialoog heeft nog heel wat te winnen ook rondom hoever laten we het gaan. Het riet kan meebuigen en de wind waait waar het gaan kan. Op hoop van zegen kan ook nog gezegd worden.
LODE zei…
PRACHTIG!!!
Anoniem zei…
Achter woede en boosheid schuilt er veel kracht. Maar inderdaad :gepost uiten.
Cecilia zei…
De beeltenis doet me denken aan chaos in een groepsgesprek of -beleving.
"Ik zou niet graag hebben dat bij de gezagsdragers ook de pastorale de gemoedsbewegingen, in het bijzonder boosheid, volledig uitgedoofd en dood zouden zijn . Maar wel dat ze op gepaste wijze onder controle worden gehouden."
Er moet dan een wederwoord kunnen zijn.
Als ik de bijbel lees merk ik dat Jahwe en Jezus, steeds duidelijk spraken, je weet wat je eraan hebt.
Gerjan de Jong zei…
Heel ingewikkeld en op gepaste wijze. Mooie overdenking van Carla op de goede raad van Ignatius

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj