Handleiding om je te oefenen in dankbaarheid - Dankbaarheid 6/11

Voor het tijdschrift Liefke schreef ik een overweging over dankbaarheid. Hier kan je ze lezen in 11 stukjes – 6/11
  
Dankbaarheid is een deugddoend gevoel dat je niet zomaar op bevel kan oproepen. Toch heeft het, ook, te maken met aandacht: aandacht voor wie of wat gedurende een gewone dag in je ziel vreugde, rust, vertrouwen, blijheid, verbondenheid, openheid, gedrevenheid, enzovoort teweegbrengt. Soms sterk. Meestal subtiel en nauwelijks merkbaar. Die aandacht is iets wat je kan oefenen. Gewoon je eens of tweemaal per dag de vraag stellen: waar heb ik de voorbije uren iets ervaren van die deugddoende gevoelens. Oefening baart kunst. Ook inzake innerlijke gevoeligheid en dus vermogen tot dankbaarheid.

Het is zinvol om bij zo’n aandachtsonderzoek niet zozeer te focussen op feiten dan wel op gevoelens. Eerst dus de positieve gevoelens zelf opzoeken, en pas in een tweede beweging die gaan linken aan de feiten die ze hebben veroorzaakt. Dan kan je ontdekken dat er in je leven gebeurtenissen of ervaringen die voor jou bron van dankbaarheid zijn, soms zonder dat je dit echt besefte.

Ga je je, in je aandachtsonderzoek, daarentegen meteen toespitsten op feiten, dan is de kans groot dat je vooral gaat vissen in de vijver van reeds vertrouwde ervaringen. Maar misschien is er wel reden tot dankbaarheid waar je dit helemaal niet in de gaten had. Zo kan je er bijvoorbeeld achter komen dat contact met de natuur je diepe rust geeft, terwijl je daar nooit echt had bij stil gestaan. Mogelijks kan je daar dan uit besluiten dat je hier best meer tijd voor vrijmaakt. Zo kan aandacht voor dankbaarheid een wegwijzer zijn naar een meer vervullend leven.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Truus zei…
Ik ben wel dankbaar voor de oogarts die mij gaat opereren,ben heel bang maar hij heeft mij wel gerustgesteld.Dat maakt een hoop uit ook omdat hij nog een oogziekte ontdekte ,toen kreeg ik het wel op mijn zenuwen.
Anoniem zei…
Met aandacht en aandachtig leven komen we dicht in de buurt van mindfulness. Ik vind dat de geestelijke oefeningen ook dicht in die buurt komen. Dank voor al die kruisbestuivingen.
Cecilia zei…
Voor mij is dankbaarheid een levenshouding. Ik mocht in mijn leven zo vaak deelgenoot zijn van dankbaarheid van huisbezoeken, straatpastoraal; ik kwam woensdag in de frisse voormiddag iemand tegen terwijl ik eigenlijk iemand anders zou gaan bezoeken. Het gesprek was droevig maar zo openbarend. De dame zei:" Jij bent van God gezonden, vandaag is het èèn jaargeleden dat mijn zoon zelfdoding deed."Ik zei niets en luisterde, haar verhaal was zo intens. Nadien ervaarde ik, dat ik daar moest zijn en was dankbaar voor dit gebeuren.

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)