Nieuwe serie over dankbaarheid: leren omgaan met complimenten - Dankbaarheid 1/11



Voor het tijdschrift LFK schreef ik een overweging over dankbaarheid. Hier kan je ze lezen in 11 stukjes – 1/11
  
Ik herinner het me haarfijn, ook al is het lang geleden. Ik snapte het niet. Een compliment krijgen vond ik heel leuk. Toch zat ik ermee verlegen. Ik wist niet hoe te reageren. Ik dacht namelijk dat het verwaand was om op een compliment in te gaan. Zoiets als “Goed van jou, jij hebt tenminste gezien hoe goed ik hier of daar wel in ben.” Vaak deed ik dan maar alsof mijn neus bloedde en reageerde niet op het compliment dat ik nochtans maar al te goed gehoord had. Die reactie liet elke keer opnieuw een onaangename nasmaak bij mij na. Het maakte me onrustig.

Intussen ben ik heel wat jaren ouder en heb ik een andere manier ontdekt om hiermee om te gaan. Het krijgen van een complimentje doet me nog steeds plezier. Het maakt me echter niet langer verlegen. In plaats van te zwijgen ga ik nu de gever van dat compliment meteen uitdrukkelijk danken. Die houding van dankbaarheid maakt de werking van het compliment enkel maar sterker. Bovendien is de nasmaak van deze wijze van omgaan met complimenten nu positief.

Nikolaas Sintobin sj


Reacties

Truus zei…
Bij een compliment kun je toch zeggen dank je wel.
Carla zei…
Het ene compliment bevestigde ik, het maakte me immers blij en dat ziet de ander aan mijn gezicht of je praat er over en het andere compliment ontving ik niet omdat ik dan te kritisch was over mezelf. Dat in dank aannemen gaat me nu beter af. Vroeger werd ik er verlegen van. Dat je elkaar waarneemt maakt me dankbaar wegens de wederkerigheid en dan dank je voor de interactie. Tijden veranderen de vorm en inhoud.
m aj zei…
door te bedanken maak je twee mensen blij :
jezelf en de complimentengever
lode zei…
Hartelijke dank, broeder Nikolaas, om zovele hoopvolle, zalvende, lachende teksten!
Cecilia zei…
Ik leerde om te danken bij een compliment, het gaat hier voor mij niet zozeer om hoe ik er over denk, maar de andere geeft mij voelt zicg bevoedred. ik merkt hetb ook bij een mongoloid meisje, als ik haat een compliment geef, dankt ze me en ik zie haar groeien en ik wordt ook gelukkig.
Elisabeth W zei…
Wij wonen aan de grens, sinds 6 jaar aan de andere kant, in België waar wij naar school gingen, verlegen: geen complimenten kregen noch konden ontvangen. Ik heb het in Nederland geleerd om blij en dankbaar te zijn met een compliment. Nu we 6 jaar in België wonen en ik les geef aan jongeren uit alle windstreken, besef ik me de grote cultuurverschillen tussen......België en Nederland:) Heeft het iets met geloofsbeleving te maken.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj