Word je geboren als christen? - Het antwoord van Nikolaas Sintobin sj


Onderstaande vraag en antwoord komen uit het boek "Wat deed God voor Hij de wereld schiep? En 51 andere vragen over het christelijke geloof", geschreven door Nikolaas Sintobin sj, uitgegeven bij Lannoo - KokBoekencentrum, 2020, derde druk, 14,99€

Word je geboren als christen?

 Christen zijn is niet aangeboren of erfelijk. Maar van je ouders krijg je natuurlijk wel veel mee. Jouw gezin heeft een grote invloed op wie je bent en wordt. Dat geldt ook voor wat je gelooft. Toch wordt het christelijk geloof niet zomaar doorgegeven van ouder op kind. Zeker niet in onze westerse cultuur.

 Je kiest je moedertaal niet, die ontvang je. Dat wil niet zeggen dat je later geen andere talen kunt leren. Maar de taal waarmee je opgroeit, behoudt altijd iets unieks en definitiefs. Je kunt die niet achter je laten. Voor het geloof ligt dat wat anders. Als je opgroeit in een christelijk gezin kun je ongelovig worden. Omgekeerd kan ook: je bent geboren in een ongelovige of andersgelovige omgeving, maar op een goede dag ga je geloven in Jezus.

 Opvoeding en omgeving zijn belangrijk. Maar uiteindelijk is christen-zijn het resultaat van een persoonlijke keuze. Je wórdt christen. Ook als je het christelijk geloof je met de paplepel is ingegoten. Vroeg of laat moet je er zelf voor gaan. Iemand anders kan dit niet in jouw plaats beslissen. Christelijk geloof en vrijheid gaan hand in hand.

 Maar de persoonlijke keuze, hoe belangrijk ook, volstaat niet. Sommigen zouden graag geloven. Ze doen alles wat ze kunnen om te geloven. Toch stellen ze vast dat ze het geloof niet hebben. Uiteindelijk is geloof iets wat je ontvangt. Het wordt je aangeboden en dan kun je er ‘ja’ of ‘nee’ op zeggen. Christenen noemen dit mysterie de genade van het geloof.


Reacties

Mijn moeder stierf al toen ik net 3 was,
Vader toen te druk natuurlijk met 5 kindjes....werken en zorgen...
Maar.....
Toch wist ik al vroeg en vond het heerlijk om te bidden, te geloven en naar de mis te gaan te zingen en naar school te gaan en te leren. Etc.
Ik voelde het als geschenk elke dag....om alle dagen met geloof bezig te zijn.
Riet
Anoniem zei…
Vanochtend Zondag, werd ik wakker en dacht, meestal heb ik de lijdende Christus voor ogen wil ik uit dit troosteloze beeld komen dan zie ik Jezus met een hart vol liefde die zichzelf gaf. Ook dat voelt niet prettig. Wat dan wel.? Zijn opstanding geeft vertrouwen. Zijn woorden ik ben geeft onderscheid aan. Ik ben en laat Zijn licht tot me komen en dat is het, zo kan ik verder gaan.
Rocco zei…
Beste Nikolaas,
Dank voor deze overweging.
Na onze ontmoeting heb ik dit boek aangeschaft en het bracht me in klare en duidelijke taal een beeld over God.
Heb het echter niet uitgelezen, en dat ga ik alsnog doen.
Zie uit naar het mysterie van het geloof.
Rocco
Truus zei…
Christen zijn , zo word je niet geboren.Je krijgt het mee van thuis, school en de parochie waar je opgroeit. Hoewel ik ook een tijd beslist er niets mee te maken wilde hebben.Om uiteindelijk wel ja tegen Hem te zeggen.
Elizabeth Harland-Hazebroek zei…
Je gaat ontdekken.wat.echt voelt, waar je naar verlangt.
Soms een probleem, soms bijna vanzelflsprekend
Ik zou het liefst stabiel zijn, daar bid ik voor.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj