Over het belang van goed afscheid nemen


In de Adventstijd bereiden we ons niet alleen voor op Christus’ geboorte, maar ook op zijn wederkomst. In het Credo spreken we elke keer opnieuw uit dat we vol vreugde naar deze gebeurtenissen uitzien. Het leven draait uiteindelijk om de wijze waarop we afscheid nemen van belangrijke levensfasen. We denken hierbij niet alleen aan het einde van het leven. Maar we staan ook stil bij het einde van onze kinderjaren, het einde van een relatie en het einde van een goede gezondheid. De wijze waarop we afscheid nemen van gebeurtenissen heeft soms meer betekenis dan de manier waarop we gebeurtenissen verwelkomen.

Jezus verlangt van ons dat we het einde van belangrijke levensfasen niet angstig en droevig zouden beleven. Maar Hij hoopt dat we het  zouden aanvoelen als nieuwe mogelijkheden: zal het afsluiten van een bepaalde levensfase mij een stap dichter brengen bij een voldaan gevoel of een ervaring van volheid? Ben ik in staat om het einde van een levensgebeurtenis te vergelijken met het binnenhalen van een overvloedige oogst?


Jessica Mesman Griffith

Reacties

Truus van Dam zei…
Moeilijk ik heb een schoonzusje wat niet lang meer te leven heeft , vandaag is zij jarig en realiseer mij dat dit tevens de laatste verjaardag is.wat dat aangaat vind ik het leven wreed.Maar ook alles heeft een bedoeling we leggen het maar in de handen van God.Waar zij overigs niet in gelooft, jammer genoeg . We kunnen er alleen maar zijn en onze zwager steunen. Hij maakt dit nu voor de tweede keer mee, en ik weet niet hoe hij het gaat redden.Maar ikvind afscheid nemen van een werkplek ook zeker een afscheid (pensioen) en ook een gemis kwa mensen.En ook als je kinderen het huis uitgaan opeens is het leeg is ook wennen.
Anoniem zei…
Mijn zus zei gisteren "weet je dat ik dementerend ben". "Ja dat weet ik". Ze is een intelegente vrouw en heeft het een en ander meegemaakt. Ze vergeet wat ze gevraagd heeft, haakt in op wat ik vertel. Ze zei " Ik vind het niet erg want ik voel me goed". Ze is vergeten dat ze niet meer kookt, dat doet haar man, dat ze geen auto kan rijden en denkt dat ze nog van alles doet. Ik zie tegen het telefoontje op omdat ik het zo triest vind en ben zo blij dat ze zo opgewekt en belangstellend is. Dit zijn geschenken die in een andere vorm zijn gegoten.
Zo kan ik dat ook ervaren bij familieleden die ziek zijn. Mensen die een andere vorm krijgen aangeboden een ander vergezicht. Dat vind ik ook zo mooi van Jesaja.
Nee, je bent teveel in beslag genomen en probeert er uit te komen. Later ga je het in perspectief zijn. Het een sneller, het anderen kan jaren duren: niet omdat je het wilt maar omdat het zo een invloed heeft. Zichtbaar is dat niet, liever houd je anderen op afstand en speelt de opgewekte persoon die het wel aan kan.
Anderen kun je er evenmin van wegtrekken.
Ik zal blij zijn als een blije dag in de hemel niet wordt gevolgd door zulke dagen, maanden of jaren.

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)