Vier tips van Ignatius van Loyola over leven met het coronavirus


Onderstaande tips van Ignatius van Loyola werden in het voorjaar, tijdens de eerste opstoot van corona, op mysterieuze wijze ontvangen door Nikolaas Sintobin sj. Vandaag, 1 januari 2021 dienen ze perfect als nieuwjaarswens van deze uitzonderlijke man.

Hemel
14 maart 2020, aardse tijd

Dierbare mensen op aarde,

Ik zie dat jullie het moeilijk hebben een juiste houding te vinden ten aanzien van het coronavirus. Dat is niet vreemd. De voorbije tientallen jaren heeft de wetenschap zo’n vooruitgang geboekt, dat jullie zijn gaan geloven dat binnen de kortste keren voor elk probleem een oplossing kan worden bedacht. Nu wordt wereldwijd duidelijk dat dit een illusie is. Voor velen onder jullie is dit behoorlijk verwarrend.

Zelf heb ik ruim dertig jaar gekampt met chronische ziekte. Als algemene overste van de snel groeiende jezuïetenorde werd ik vijftien jaar lang dag in dag uit geconfronteerd met alle mogelijke en onmogelijke problemen. Ik wil jullie graag vier tips geven om deze barre tijden goed door te komen. Ze zijn ontleend aan mijn eigen ervaring.


1.Gehoorzaam ten tijde van dit coronavirus aan de artsen, de wetenschappers en de bevoegde overheden als was het aan God zelf. Ook al ben je het niet met hun besluiten eens of snap je ze niet goed, heb de nederigheid om te aanvaarden dat het de moeite loont te vertrouwen op hun kennis en ervaring. Het zal je een gerust geweten geven en je toelaten jouw bijdrage te leveren tot de oplossing van de crisis.

2.Hoed je voor angst. Angst komt nooit van God en leidt niet naar God. De angst fluistert je vaak alle mogelijke redenen in waarom je bang zou moeten zijn. Veel daarvan is waar. Alleen, je hoeft er geen angst voor te hebben. De Heer zorgt ook nu voor jullie. Dat weet ik uit goed ingelichte hemelse bron. De ervaring heeft geleerd dat Hij recht schrijft op de kromme aardse lijnen. Durf daarin te geloven.

3.In tijden van crisis heb je niet minder, maar juist meer baat bij gebed. Gun het je om je te laven aan zijn liefde. Het is het beste tegengif tegen de angst. Je kan bijvoorbeeld bidden met wat men tegenwoordig een podcast noemt en die mijn medebroeders elke dag aanbieden op www.biddenonderweg.org.

4.Ten slotte, vergeet bij dit alles niet te leven en te genieten van het leven. Wat er ook gebeurt, elke seconde die je gegeven wordt is een enig en kostbaar geschenk. Daar kan het coronavirus niets aan veranderen.

Met jullie verbonden in onaflatend gebed,

+ Ignatius

Reacties

Mr. Maesen zei…
Dankjewel, Ignatius.
Anoniem zei…
Voor velen zou het een oefening van solidariteit kunnen zijn, waar onder ; beperking in het hamsteren, oppas leerkracht zijn ten dienste van de zorg, thuis blijven ter voorkoming van, al geeft dat innerlijke onrust aan sommigen. Ruim eens extra op of speel een extra gezelschapsspelletje of neem extra aandacht bij het geen wat je doet. Minder voedsel tot je nemen past helemaal binnen deze 40 dagen tijd.
Angstig voel ik me niet , kan wel bezorgd zijn over de ander en ik leg het werkelijk in God's handen.
Truus van Dam zei…
Jammer dat de mensen zo hamsteren. We zijn niet alleen op de wereld , je moet ook rekening houden met andere mensen.Wij hebben eigenlijk iedereen jarig zoon en kleinzoon . Maar gezondheid is het hoogste goed. We passen ons maar aan.en blijven thuis . Alles ligt stil zelfs de missen, gelukkig kunnen we op facebook wel een gebedsdienst volgen. Hoop dat dit gauw voorbij is.
E.harland-hazebroek zei…
Heel hartelijk dank. Ik herken iets van de saamhorigheid uit de oorlog ook al was ik klein: als kind zit het in je en je volgt je ouders.
Er is zoveel te lezen en te bidden, toch maar wat eten daar kwam u ook achter.
Tot ziens in de hemel en dank voor uw volgelingen.
Veel liefs voor Jezus, graag wat meer genade want keuzes maken in het leven gaat regelmatig fout.
Graag Uw zegen. AMDG
Gerjan de Jong zei…
Fijne en mooie troostende woorden, vanuit het verleden vertaald naar het heden
e.harland-hazebroek zei…
Geduld. Iets wat onbekend is in deze wereld.
Gardena zei…
Mooi geschreven weer.
E.harland-hazebroek zei…
Klopt nog steeds. Goed er aan herinnert te worden. Inderdaad angst omdat het onbekend is. Gebed is inderdaad rustgevend, gaat het niet dan maar van een ander. We verlangen naar de sacramenten, in stilte. De tijd gaat snel, richting Kerstmis. Ik verlang er naar.
Vaatwasser zei…
Heel mooi geschreven.
MCB zei…
Heel mooi geschreven!
Toch een bedenking.
U schrijft:
“Gehoorzaam ten tijde van dit coronavirus aan de artsen, de wetenschappers en de bevoegde overheden als was het aan God zelf.”
Maar wat als er een heel groot aantal (6000!!!) artsen, wetenschappers die de waarheid zegt, monddood worden gemaakt door de overheid en de MSM? En wat als de bevoegde overheid enkel luistert naar enkele artsen en wetenschappers die in de angst van de mensen hun brood zien?
Ik ken zeer veel artsen die schrik hebben te spreken opdat ze anders geschorst worden...
Wie moeten we dan gehoorzamen?
Elizabeth Harland-Hazebroek zei…
Ik lig wakker om mijn dochter. Zal zij het redden verpleegster met 4 kinderen.
We hebben geen contact, ook geen ruzie.ik kan er toch niets aan veranderen. Ook de andere wordt onrustig Elke dag vindt een buurvrouw het saai, klaagt.
Ik trek me terug. Zal moeten bidden... God het voelt zo onwerkelijk.

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)