Het verschil tussen echte en bedrieglijke godsdienst, ook in tijden van coronavirusAan de oorsprong  van het kwaad in de wereld, ligt angst. Dat schrijft William Barry sj, een Amerikaans specialist van ignatiaanse spiritualiteit.  Als dit zo is, moet echte godsdienst een echt antwoord kunnen bieden op de angst. Hij citeert dit wonderbaarlijk aforisme van de theoloog John Macmurray:

De stelregel van de bedrieglijke godsdienst luidt als volgt: “Wees niet bang; vertrouw op God en Hij zal ervoor zorgen dat waar je bang voor bent niet zal gebeuren.” De stelregel van de ware godsdienst is het tegenovergestelde: “Wees niet bang; het is best waarschijnlijk dat dagene waar je schrik voor hebt ook echt zal gebeuren; maar je hoeft er gewoon geen angst voor te hebben."

Reacties

Anoniem zei…
Ja, omgaan met de realiteit is wel van belang evenzo als het vertrouwen in -geloven in de nabijheid van God.
Anoniem zei…
In onze audiopreek hoorde ik over de blinde man. Het licht van Jezus in het belang van donkere tijden. Nu tijdens de Corona is het luisterend oor zoals Sintobin onlangs vertelde en de helpende hand van de zorg en mondkapnaaisters etc. van extra belang waar we dankbaar voor mogen zijn.
Anoniem zei…
Wat de pastoor tegen mij zei (goed ziek): blijf dicht bij God.
Het was en is voldoende.
Truus van Dam zei…
Dat is wel moeilijk nu niet bang zijn.Maar we zullen hietr toch mee om moeten gaan Was al blij met uw gebedsdienst vanmorgen. De enige die ons kan helpen is God. Ben vooral bang voor de kinderen en kleinkinderen die hebben nog een heel leven voorzich.
Elisabeth zei…
Echt hylarisch, Ignatiaanse humor...de waarheid maakt vrij en blij😅💫🌤️💙✨🌱
Jan zei…
Dit is belangrijk, mensen geen angst aanpraten of vanuit een inspelen op angst mensen aan je Godsdienst willen binden. Geen wantoestanden zoals bij voorbeeld de schande van de aflaten-doctrine (praten over Liefde alsof het koopwaar is) in het instituut Kerk die nu her en der weer opduikt.

Jan Anrys

Meest gelezen

Als Ignatius van Loyola zich gaat bemoeien met het coronavirus

Bijzonder ignatiaans levensgebed in tijden van het coronavirus

Hoe God op het spoor komen temidden het coronavirus - homilie (video) van Nikolaas Sintobin sj - 4de zondag van de 40-dagentijd