Geduld, wat is dat eigenlijk? (2/7)



Voor LIEFKE magazine schreef ik een overweging genaamd: Geduld als kompas voor een goed leven. In deze coronatijden kan ze je hopelijk inspireren.  2/7

Wat is geduld? Het woord zegt het zelf. Geduld komt van dulden. Iets dulden wil zeggen dat je iets aanvaardt, dat je ermee instemt, het verdraagt, enzovoort. Soms tegen je zin, maar toch. Je aanvaardt te ondergaan wat is, omdat het is. Hier gaat een grote wijsheid achter schuil. Als je het tenminste juist interpreteert. Je kunt immers niet om het even wat aanvaarden. 

Soms is het, integendeel, zinvol en wenselijk om je te verzetten en de strijd aan te gaan. Maar dat vechten kan vechten tegen de bierkaai worden. Sommige zaken kan je nu eenmaal niet veranderen. Niet op korte termijn. Soms nooit. Je kunt die onveranderlijkheid, op min of meer subtiele wijze, ontkennen. Dat gebeurt vaker dan je zou denken. Dan dreigen je inspanningen verloren moeite te zijn. 

Je kunt die energie ook investeren in het zoeken naar een wijze om constructief met die vervelende feitelijkheid om te gaan, om ermee te dealen. Eerder dan een laf je neerleggen bij, is dit een actieve en creatieve wijze van omgaan met het menselijk tekort, met je niet kunnen, met je beperktheid als mens. Het is vaak de houding van de wijze.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Truus van Dam zei…
Doe heel erg mijn best om geduldig te zijn. Al kost me dat veel moeite mis mijn kinderen en kleinkinderen, ben maar in de tuin aan het rommelen dan word jevanzelf rustigvan de vogels en vanmorgen toen nog niemand buiten was de stilte ook dan vind je God en hopelijk het geduld.
Anoniem zei…
Geduld beoefenen door een ander kan eveneens heel subtiel ten positieve werken. Soms heeft iemand de tijd nodig om iets tot zich door te laten dringen. Zo werkt dat bij mij. Vreemd hoe bepaalde leerprocessen werken. Je zelf de tijd gunnen om iets te leren heeft daar ook mee te maken. Wat dat betreft kan het onderwijs haar methodiek nog meer aanpassen voor leerlingen waar het allemaal niet vanzelfsprekend verloopt.
Anoniem zei…
Geduld is overigens een goede oefening voor de zelfbeheersing, Corona geduld vraagt nu de aandacht in het belang van de vele redenen die genoemd worden.
Net tennissen: soms gaat het best goed, maar dan sla je de bal in het net; hij kan zelfs terugkomen en hard ook.
Dan is het even bijkomen en verder spelen want anders durf je niet meer net als bij van de fiets vallen, uitglijden.
Geduld is zo vaak jezelf overwinnen, ook tegenover de ander(en).
Gooi nooit de haak op de telefoon, een kwestie van jezelf niet beheersen. Het is niet alleen onaardig, je zit zelf met: en nu ??

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen