Het verschil tussen geduld en wachten (7/7)


Voor LIEFKE magazine schreef ik een overweging genaamd: Geduld als kompas voor een goed leven. In deze coronatijden kan ze je hopelijk inspirereren. 7/7

Geduld is iets wat je kunt leren. Voor de een is het wat makkelijker dan voor de ander. Maar uiteindelijk is geduld niet zomaar een aangeboren talent. Het is eerder een levenskunst waarin je je kunt oefenen. 

Geduld is daarom, tot op zekere hoogte, een keuze. Hierin onderscheidt geduld zich van wachten. Wachten is iets wat je ondergaat. Je wacht op de trein of je wacht op de uitslag van een onderzoek. Je hebt geen keuze. 

Je kunt er wel zelf voor kiezen om geduld te oefenen. Je kunt vrijwillig kiezen voor geduld in de relatie met je puber of met een collega. Je kunt zelf beslissen om geduld te oefenen met dat lichaam van jou dat maar niet mee wil. Door bewust, in vrijheid, die keuze te maken, herwin je iets van je vrijheid. Ook al blijven de objectieve feiten dezelfde, in je subjectieve beleving ben je niet langer de gijzelaar van iets of iemand buiten jou. 

Geduld heeft daarom iets van een goede boodschap. Het is een kostbaar middel om om te gaan met onze gebreken en te groeien in vrijheid en waardigheid.

Reacties

e.harland-hazebroek zei…
Het is een mooi verschil moeilijk onder woorden te brengen, meer toepassen in de dag.
Truus van Dam zei…
Geduld is zeker moeilijk, met de mensen in het verpleeghuis had ik geen moeite, in dit geval was het ook een vorm van beleeftheid.En dementerende mensen vragen geduld.Het is zeker te leren zoals u schrijft, maar het is nog steeds niet mijn beste eigenschap.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen