Zijn er nog vriendelijke mensen? Pinksternoveen, dag 6: vriendelijkheid



NB: De noveen is elke dag "live" te volgen van 7:45 tot 8:00 op www.internetmis.nl

1.     Vriendelijkheid

Welkom in deze zesde gebedstijd van de Pinksternoveen voor de vruchten van de Geest. De vrucht van de Geest waarvoor we vandaag bidden is vriendelijkheid.

·   Kijken naar video: Would you give your jacket to Johannes 


o   We gaan nu enkele minuten de stilte in.
o   Geef even aandacht aan je lichaam. Neem een houding aan waarbij je je comfortabel voelt en tegelijk voldoende geconcentreerd. 
o   Maak een kruisteken, maak een buiging, of stel een ander gebaar dat voor jou betekent dat je nu aan het bidden bent.
o   Probeer tot stilte te komen. Kom bij jezelf. Probeer je vervolgens ook te openen voor Gods aanwezigheid.


o   Herinner je de beelden die we net zagen: hoe mensen reageren op een verkleumd kind.
o   Richt je eerst even tot God. Wat zou je Hem spontaan willen vragen of zeggen. Misschien wel iets in verband met vriendelijkheid.


o   Geen van de volwasssenen kent dat kind. Toch gaan sommigen echt ver in hun vriendelijkheid naar dat jongetje. Hoe zou jij geageerd hebben?
o   Beschouw jij jezelf als een vriendelijk iemand? Wat helpt jou om vriendelijker te zijn of wat houdt je tegen?
o   Vind je van jezelf dat je hier of daar nog een tandje bij zou kunnen steken inzake vriendelijkheid? Indien ja, denk je dan ergens concreet aan?


o   We naderen het einde van deze zesde noveen-meditatie. Voer nu, in de stilte van je hart, een gesprekje: met God de Vader, met Jezus, met de Heilige Geest, met Maria of met iemand anders in wie je vertrouwen hebt. Vertel wat je graag kwijt wil over het voorbije gebed: misschien wil je ergens voor danken, een voornemen formuleren, een inzicht noemen uit deze meditatie over vriendelijkheid. Misschien wil je wel om een bijzondere genade vragen. Doe het op  een gemoedelijke toon. Zoals een vriend of een vriendin spreekt met een vriend of een vriendin.

Reacties

Truus van Dam zei…
Ik geloof dat ik het jochie zou meenemen om een passende jas , sjaal en handschoene en trui te kopen.Het is een kind en hij heeft het koud.
Dat is min of mee je plicht , je laat niemand kou lijden.
Truus van Dam zei…
Handschoenen sorry.
Carla zei…
Ik weer niet wat mijn vriendelijk licht zou doen. Mijn hart voelt wel mee, daar ga ik van uit.
e.harland-hazebroek zei…
Ik zou hem het e.e.a. vragen en daarnaar.handelen; in elk geval hem helpen.
Ward zei…
wanneer we " één van deze kleinen" helpen, is het alsof we de Heer zelf helpen. Afstand nemen van behaaglijk- en gemoedelijkheid ten voordele van zij die het niet of nauwelijks ervaren is een "werk van naastenliefde. Daarom is het zo pijnlijk de onwil van beleidsmakers te ervaren, die in de mogelijkheid zijn, dingen in beweging te zetten lokaal, in hun land, op wereldschaal. Onrecht op vele vlakken waar meestal "gewone" niet vermogende mensen het slachtoffer van zijn. Enerzijds denk ik aan het verhaal van Judas die Jezus verraadt voor geld, eigen gewin. Anderzijds aan de vergevend Zoon die Zijn Vader vraagt: " Vader vergeef het hen, daar zij niet weten wat ze doen. Dit brengt ons in een situatie waarin we moeten geloven, dat elke druppel op een hete plaat nét dat tikje helpt om iemands nood te lenigen. En ook de grootse machteloosheid die onthult welke mogelijkheden er zijn, wetend dat dromen slechts zelden uitkomen. Toch blijven we hoopvol in de kracht van de Verrezen Jezus en Zijn Vader, in oneindige Liefde. Ondanks we geen besef hebben van Zijn plan voor Zijn schepping.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj