Wat is het verschil tussen een gewoon mens en een heilige?


Wat is het verschil tussen een gewoon mens en een heilige?

In de Bijbel is heiligheid bij uitstek de eigenschap van God. God ís heilig. In het begin van de Bijbel staat geschreven dat God de mensen zo geschapen heeft ‘dat ze op Hem leken’1. Vandaar dat het logisch is dat die heiligheid van God doorstraalt in de levens van hen die zich door God laten inspireren. Daarom was het in de eerste eeuwen van het christendom de gewoonte dat de priester de gelovigen tijdens de viering aansprak als ‘jullie, de heiligen’.

Nog altijd laten christenen zich door God inspireren. Dus hopelijk weerspiegelen zij ook vandaag iets van Gods heiligheid. Bij de meesten gebeurt dit op een onopvallende manier, maar bij sommigen springt het in het oog. Vandaar dat in de Katholieke Kerk de gewoonte bestaat om, na een lang en diepgaand onderzoek, sommige overleden christenen officieel heilig te verklaren. De meeste heiligen zijn en blijven echter onbekend. Behalve voor God dan.

Katholieke christenen beschouwen die heiligen als een van hun grootste schatten: deze mannen, vrouwen en kinderen zijn waardevolle voorbeelden aan wie je je in vertrouwen mag spiegelen voor je eigen leven. Aan de buitenkant lijkt hun doen en laten vaak heel gewoon, en tegelijk laten zij zien dat leven zoals Jezus het allermooiste in de mens naar boven haalt. Zozeer dat je er iets van de schoonheid van God in herkent.


Reacties

Anoniem zei…
Deze en nog zoveel meer mocht ik reeds een hele tijd ontdekken en ervan leren of genieten.
Heerlijk in uw mooie geschriften te mogen verdwalen.
Dank U, Meester Nikolaas!
Heerlijk Hoogdag!

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen