Voor wie last heeft van woedeaanvallen - een tip van Ignatius van Loyola


"Wie last heeft van woedeaanvallen doet er niet goed aan het gezelschap van andere mensen te mijden. Immers, dergelijke opwellingen kan je enkel maar overwinnen door er weerstand aan te bieden en niet door ervoor op de vlucht te slaan."

Ignatius van Loyola

Reacties

Truus van Dam zei…
Gelukkig heb ik nooitlast van woedeaanvallen. Maar als me iets niet bevalt laat ik dat wel merken en zeg dit ook. Als kind was ik wel driftig maar dat kun jeals je ouder word beheersen. Kinderen kunnen ook woede aanvallen krijgen als ze hun zin niet krijgen.
Carla zei…
Mijn broer die Jezuïet was, kreeg thuis bij mijn ouders een woede aanval , hij had de asbak kapot geslagen omdat hij met zijn vuist op tafel sloeg. Ik was er niet bij omdat ik al in bed lag. Als klein zusje begreep er niets van dat de mooie porseleinen asbak door zijn boosheid kapot geslagen was. Mijn moeder zei dat zoiets kan gebeuren als je boos bent. Boos worden wanneer je niet begrepen wordt is begrijpelijk ook als je uitgelachen wordt of zo. Toch vind ik het eng wanneer iemand boos is en zich niet kan beheersen . Driftig worden is nog vervelender. In de kleuterklas werd mijn hoofd onder de kraan gehouden toen ik eens ontredderd was. Waarschijnlijk schrok de juf omdat ik altijd bedeesd was.
Romain zei…
Je positief in stellen plus een calcedoon steen dragenen een amethiststeen in je omgeving leggen (auto, living enz.)
e.harland-hazebroek zei…
Ik was vroeger wel eens driftig maar de rustige reactie werkte enorm. Later besefte ik het en kreeg als antwoord van een Pater: dat kan je omzetten op een positieve manier, dat lukte. Prettig voor anderen en jezelf.
Echte woede ken ik van niemand, wat een geluk.Ik denk dat rustig blijven het antwoord is.
Deze reactie is verwijderd door de auteur.
Woedeaanvallen zijn heel verwant aan paniekaanvallen. Aan de paniek gaat angst vooraf. De vraag, vooral ook aan kinderen die woede aanvallen krijgen, lijkt me: "Waar ben je bang voor?" Eerder nog dan "Waar ben je zo boos over?" Maar ook volwassenen zouden bij woede hun angst moeten onderzoeken, anders werp je je woede wel naar buiten, maar je komt niet bij wat je woede op een dieper niveau veroorzaakt. En woede is natuurlijk niet altijd een hinderlijke aandoening, soms is (beheeste) woede heel erg op zijn plaats.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj