Film





Het vorig WE gaf ik samen met enkele medebroeders een retraite met als thema: “Geestelijke Oefeningen en film”. Het visuele neemt een belangrijke plaats in in het ignatiaanse gebed. Beeldmateriaal, door zijn dynamisch karakter, kan een uitstekende opstap zijn naar gebed met evangelieverhalen.

Niet zo verwonderlijk dat PP Rubens de Geestelijke Oefeningen heeft gedaan. De barok is sterk beïnvloed door de Geestelijke Oefeningen.

In de 17de eeuw had men weliswaar nog geen film. Maar aan creativiteit ontbrak het niet. Onderstaande reportage en bovenstaande beelden vond ik op www.katholieknederland.nl.

Elke avond is in Il Gesù, de moederkerk van de jezuïetenorde in Rome, een lichtshow te bekijken die de verheerlijking van Sint Ignatius van Loyala voorstelt.

Elektronisch
De show (zie foto's onder) dateert al van 1699 en werd ontworpen door jezuïet en kunstenaar Andrea Pozzo. Alleen bij speciale gelegenheden werd zijn installatie boven het graf van Ignatius aan de gelovigen in werking gesteld. Maar nu het oude systeem van touwen en katrollen is vervangen door een elektronisch mechanisme en het koor door een cd is de verheerlijking van de stichter van de jezuïetenorde nu dagelijks aanschouwelijk gemaakt.

Barokmuziek
Om 17:30 uur precies start de barokmuziek en klinkt een stem die de geestelijke oefeningen van Ignatius declameert. Dan gaan de lichten een voor een aan. Toeristen, pelgrims of gelovigen die voor de biecht zitten te wachten worden stap voor stap meegenomen naar het grote moment.

Zilveren beeld
Er klinken steevast geluiden van verwondering door de barokkerk als het grote doek met de afbeelding van Sint Ignatius die zich bij Christus in de hemel meldt, plots zakt. Achter het doek komt het beroemde standbeeld van de heilige tevoorschijn, dat wil zeggen een kopie. Het originele beeld van zilver en goud werd onder Napoleon omgesmolten om er belasting mee te kunnen betalen.

Reacties

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj