Hoe je door kleine dingen te waarderen er heel grote kan ontvangen - Een citaat van Pierre Favre sj

Pierre Favre sj is een van de medestichters van de Sociëteit van Jezus. Hij is een meester in het geestelijk leven. Met hart, ziel en lijf gegeven aan God. En met de beide voeten op de grond …

Genade

Vraag de genade voor de kleine dingen en je zal er vinden om de grotere te realiseren, erin te geloven en te hopen. Kijk goed naar de allerkleinste. Weeg ze af, denk na over hoe je ze zal benutten en de Heer zal je er grotere geven. Ga aan het werk en geef je helemaal aan wat mogelijk wordt gemaakt door een genade die God je geeft. En de Heer zal je grotere genades geven die je in staat zullen stellen jezelf te overstijgen.

Velen (en het is mijzelf vaak overkomen!) trachten de genade te verkrijgen om meer universele werken te verwezenlijken en verwaarlozen tegelijkertijd de concrete taken waarvoor ze makkelijk de genade kunnen vinden. Velen denken aan wat bijna onmogelijk is en bekommeren zich nauwelijks om het werk dat op hen ligt te wachten.

Het geloof wordt je voorgesteld als een mosterdzaadje en de liefde als het grote en eerste gebod; een heel klein beetje geloof en kennis in de geest volstaan dus om zonder ophouden te groeien in ijver. Als je op het vlak van kennis en geloof maar een enkel talent hebt, zet je dan aan het werk en maakt dat het er twee opbrengt. Hoed je ervoor om het in de grond te stoppen! Zeg ook niet dat je eerst twee talenten kennis moet hebben vooraleer de hand aan de ploeg te slaan. Het komt erop aan om door het aanwenden van dit ene talent er een ander bij te verdienen, enz. Verwaarloos niet het werk dat je vandaag te doen hebt en dat binnen je bereik ligt om lui te dagdromen over toekomstige ondernemingen die nog ver in het verschiet liggen.

Reacties

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De verrijzenis van Jezus is geen toverpilletje - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor Pasen