Kan je je verzoenen met de tragiek van je leven?Voor het winternummer 2018 van “Liefke” schreef ik een overweging over “Acceptatie”. Hier enkele uittreksels. (8/8)

Bij het begin van deze serie heb ik de getuigenis aangehaald van de Hongaarse jood Tomas Kiss. Tot slot wil ik een van de laatste paragrafen citeren uit zijn biografie (Où passe l’aiguille, 2018). 

Tomas spreekt er tot zijn nichtje, nadat hij haar zijn hele levensverhaal heeft verteld, de tragische ervaring van de concentratiekampen incluis. Ik vind deze regels erg hoopgevend. Ze doen vermoeden dat het mogelijk is om ook met de meest tragische aspecten van een levensverhaal in het reine te komen. Niet alleen om ze te aanvaarden. Meer nog, om je je ermee te verzoenen.

Sommige dagen vraag ik me af wat ik geworden zou zijn zonder de deportatie. Een loodgieter misschien, een eenvoudig mannetje in overall, waarschijnlijk een dilettant, op zijn minst een gelukkige man, zonder het te beseffen. Tegen jou kan ik het zeggen, aangezien jij alles al weet: dit geluk dat ik nu zo sterk voel, ik ben het verschuldigd aan het kamp, net als alle andere goede dingen van mijn leven. Het naaien, mijn carrière, Frankrijk, zelfs mijn huwelijk, goed en kwaad, alles vindt daar zijn oorsprong.

Reacties

Anoniem zei…
De Satan werd gezonden om van Job alles af te nemen.Doorheen alle strijd met zijn vrienden en zelfs zijn vrouw kwam er een Job totaal teruggeworpen werd op het pure mens zijn. Die rijkdom te bevatten veronderstelt afzien in zijn vele aspecten.

Meest gelezen

Waarom een jezuïet naar de hemel gaat en een dominicaan naar het vagevuur

Een vreemd mannetje waar iets heel bijzonders van uitgaat - feest van de gedaanteverandering:

Luister naar audioboek van Nikolaas Sintobin sj over ignatiaanse spiritualiteit

Vier de heilige Ignatius met een lied