Tips om makkelijker tot aanvaarding te komen

Voor het winternummer 2018 van “Liefke” schreef ik een overweging over “Acceptatie”. Hier enkele uittreksels. (7/8)

Acceptatie is zinvol. Zijn er concrete tips om hierin te groeien? 

Niet makkelijk. Het lastige in het hele proces van de aanvaarding is dat je het maar heel gedeeltelijk zelf in handen hebt. Het is niet iets waartoe je zomaar beslist. Je kan er hooguit naar verlangen. Vaak is er veel tijd voor nodig. Heel veel tijd. Je kan het niet afdwingen. Hoe graag je dit ook zou willen. Acceptatie is uiteindelijk iets dat je overkomt. Het wordt je gegeven. Als de tijd rijp is. 

Een belangrijke bijdrage die je ertoe kan leveren is je er niet tegen te verzetten. De deur open laten staan, al is het maar op een kleine kier. De mogelijkheid van aanvaarding niet van tevoren uitsluiten, ook al weet je in de verste verten niet hoe je er ooit toe zou kunnen komen.

Acceptatie heeft iets paradoxaal. Het is wenselijk dat je actief doet wat je kan om het mogelijk te maken. Tegelijk is er een passieve component van ontvangen en laten gebeuren. Niet erg logisch? Inderdaad. Dat geldt overigens voor nogal wat belangrijke ervaringen in het leven van een mens.

Reacties

Anoniem zei…
Zolang je denkt dat je een sleutel bezit die de deur open kan zetten voor het positieve, voor innerlijke kracht die nodig is om je levenssappen levend te houden ontvang je. Vertrouwen hebben in de mogelijkheden is een gave evenzo als het aanvaarden van iets wat niet meer om te keren is. Aanvaarden is niet hetzelfde als je erbij neerleggen. Aanvaarden is een actieve houding dat innerlijke rust kan geven.
Deze rust geeft bezieling en beroering omdat dit gekoppeld is aan het leven.
Anoniem zei…
Acceptatie is een vorm van ontlediging.

Meest gelezen

Bestaat atheïsme echt? Het antwoord van Lode Van Hecke, abt van Orval

Het sterfbed als leessleutel voor de ontmoeting met Jezus - homilie van Nikolaas Sintobin sj

Als Maria zegt: Ik wou dat ik dood was