"Wij moeten over alles een mening hebben": kracht en zwakte van het protestantisme (2/4)


“Wat zijn de blinde vlekken die jij, als katholiek, opmerkt bij protestanten?” Die vraag werd me onlangs gesteld door een jonge protestantse vrouw. Voor Ignis Webmagazine schreef ik enkele gedachten hierover neer. Je vindt ze hier terug in vier stukjes. (2/4)

De persoonlijke verantwoordelijkheidszin van protestanten uit zich ook in de geloofsvorming. Als ik de boer opga om protestantse groepen toe te spreken dan is dat publiek doorgaans talrijker en jonger dan als ik te gast ben bij katholieken. Protestanten willen zélf hun geloof begrijpen. Hun vertrouwdheid met de Bijbel en met de theologie is een troef, in het bijzonder in een context waar de omringende cultuur niet langer dragend is voor christenen, maar bevragend en soms als vijandig wordt ervaren. Katholieken hebben de gewoonte om dit denkwerk over te laten aan hun clerus. Voor hen is het geen must om alles zelf te snappen. Het is de gemeenschap van de Kerk die drager is van het geloof. Op zich is dit een waardevol spanningsveld. Het wordt problematisch als de clerus uit het landschap verdwijnt en de band met de gemeenschap losser wordt.

Langs protestantste zijde lijkt de “kennisdruk” me ook reële schaduwzijden te hebben. Wij moeten over alles een eigen mening hebben, zei een jonge protestantse vrouw me. Ze ervoer dit als een last. Zelf ben ik voldoende vertrouwd met exegese en theologie om te weten hoe complex en subtiel beide wetenschappelijke disciplines zijn. Ik ben niet steeds onder de indruk van wat ik hoor uit de mond van protestantse amateur-exegeten en –theologen, hoe goed hun bedoelingen ook zijn. Van een troef kan die nadruk op persoonlijke studie een bron van verwarring, pijn, angst en frustratie worden. Met soms aanstootgevende gevolgen als die zelfverklaarde exegeten en theologen het publieke forum betreden.

Nikolaas Sintobin sj

Reacties

Anoniem zei…
Het is bovendien grof en onbetamelijk als men er onvoorbereid toe uitgedaagd wordt. De Bijbels is en blijft ons heilig boek en alle twijfel en zelfs creativiteit wordt best discreet en in besloten kring bevraagd en beantwoord met een openheid aan het einde.
Anoniem zei…
Heel fijn dat we zelf mogen en kunnen nadenken over wat er geschreven staat in de bijbel. Indoctrinatie kan inderdaad vervelende gevolgen hebben en dat komt werelwijd voor bij vele godsdiensten. De waarheid van het goede wordt met het hart begrepen en voor ons mensen zijn we regelmatig de juiste richting kwijt. God kan ieder mens toespreken en tussenpersonen kunnen een helpende hand bieden, dat hoeven overigens niet alleen priesters of dominees te zijn. Vrede en recht voor ieder mens met of zonder het woord uit de bijbel. Ik verdiep me er graag in, juist om de mens uit die tijd te begrijpen. Hoe de macht in handen wordt genomen door koningen, dat God ook daar regelmarig zoek is waar men niet met respect over de vrouw spreekt. Individuele vrijheid dat niet schaadt is van levensbelang, daarom is verdraagzaam zijn en respect hebben voor God en zijn schepping zo van belang. Het patriachale gedachtengoed is niet door god bedacht maar werkelijk door de mens die weinig vertrouwen heeft in het vrouwelijke. De katholieke kerk kan tot op heden geen ruimte geven aan de vrouw die vanuit nature kwaliteiten heeft die gesckikt zijn voor de kerkelijke zegeningen en preken.
Anoniem zei…
De Schrift s ons heilig boek, waarin geschreven is dat er nog veel moet gebeuren.
Anoniem zei…
💚 Mooi dat die ruimte aan ons geboden wordt, daarom is de dialoog van belang.
Unknown zei…
een zwakte vind ik bij beiden de afwezigheid van het besef van het belang van de Heilige Geest. Het is alsof God geen drie-eenheid maar een twee-eenheid is. En dan wordt Gods woord, de bijbel (althans voor de "protestanten" waarbij ik een groot deel van de evangelischen eigenlijk niet bijreken), een soort wetenschappelijk werk voor gelovigen.
Anoniem zei…
Soms denk ik dat Jezus de drie kerken wil. Zijn boodschap is zo immens dat 1 gemeenschap te klein is. Dus voorlopig in stand houden.

Meest gelezen

Wat verrijzenis kan betekenen in de dierenwereld en in jouw leven - Adembenemende video

Waarom we stille zaterdag graag overslaan - de uitleg van Karl Rahner sj

Kan je vandaag nog in Jezus geloven zoals 2000 jaar geleden? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

Over wassen van een aidszieke en Witte Donderdag - homilie Nikolaas Sintobin sj

De tenen van God (1/4)