Uitvogelen wat het gemeenschapsleven bij de jezuïeten nu precies inhoudt


Mark Logtenberg, 23 jaar oud,  is een Nederlandse novice in de Sociëteit van Jezus. De komende maanden zal hij regelmatig in deze blog te gast zijn met cursiefjes over de stage die hij thans loopt in Libanon.

Deel 4 

In mijn korte leven als jezuïet heb ik inmiddels verschillende jezuïetengemeenschappen leren kennen. Niet alleen in de Lage landen maar ook in Engeland, Frankrijk en Spanje. Een nieuwe gemeenschap leren kennen is voor mij altijd spannend geweest. Ik ken de mensen noch hun gewoonten. Maar ook weet ik niet wat voor een ritme en sfeer er heerst in huis.

Waar ik ook geweest ben, toch is er een altijd een klik. Ten diepste hebben we allemaal iets gemeenschappelijks. Al is het maar dat we allemaal delen in dezelfde spiritualiteit. Een goede gemeenschap is belangrijk want uiteindelijk moet dit je thuis zijn waar je tot rust kunt komen. Ik moet zeggen dat ik me gezegend weet met de gemeenschap hier in Beiroet. Op de een of andere wijze werken we allemaal met JRS. Dat maakt dat we een internationale gemeenschap vormen met een Maltees, Fransman, Duitser, Spanjaard en ik als Nederlander. Maar het creëert bovenal ook een band

Een van mijn redenen om in te treden bij de Societeit van Jezus was het gemeenschapsleven. 

Als novice ben ik nog altijd bezig met uitvogelen wat gemeenschapsleven nu precies inhoudt.  Wat ik tot nu toe ervaren heb bevalt me wel. We komen hier ‘s avonds na een lange dag samen voor de mis en de avondmaaltijd. Waarbij we simpelweg genieten van elkaars gezelschap en kunnen ontspannen. Zo zat ik voor het eerst in mijn leven 1.5 uur aan de ontbijttafel op een zaterdagochtend. De uitdaging is hoe je van het huis waar je woont een echt thuis maakt.

Reacties

Anoniem zei…
Dat is heel wat om te mogen thuis komen bij elkaar. En het delen van een gemeenschappelijke spiritualiteit is leven gevend. Wat een geluk valt jou te beurt!

Meest gelezen

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)