Wat is een authentiek leven?


Onderstaand citaat verschijnt vandaag op www.gewijderuimte.org

“De richting van een authentiek leven is er altijd een die anderen van dienst is. Het kan een leven zijn van contemplatief gebed in een klooster, in een dienstverlenend beroep, als opvoeder of als ondernemer dat mensen uit armoede verheft. Het kan eenzaam zijn of in familieverband. Het kan betrokkenheid zijn in de politiek of sociaal activisme. Het kan zijn in de geneeskunde, de academische wereld, het bedrijfsleven, de wereld van het entertainment, bij de overheid, bij de rechterlijke macht of welk ander gebied ook maar.

Maar uiteindelijk is authentiek leven, om de heilige Johannes Paulus II te citeren, een kwestie van onderlinge afhankelijkheid, van zichzelf inzetten voor het algemeen belang. Het is in zijn meest fundamentele realiteit een kwestie van een persoon die begrijpt dat zijn eigen welzijn nauw verbonden is met het welzijn van anderen en dat een authentiek leven er een is dat een verantwoordelijkheid inhoudt tegenover de samenleving waarvan je een klein deel uitmaakt - inclusief degenen die het met je eens zijn en in het bijzonder die het niet met je eens zijn.

Het betekent dat je houdt van je naasten, zelfs als ze vijanden zijn. Wanneer je dit doet, geef je – volgens onze voorouders – een voorproef van het goddelijke.”

Tim Muldoon

Reacties

Meest gelezen

Waarom zwijgt paus Franciscus?

Als misbruik misbruikt wordt

En mocht de paus beslissen om de jezuïeten op te heffen?

Groeien in gebed, dankzij de zee