Leven



Bij het voorbereiden van een sessie voor jonge leerkrachten stootte ik op dit interview met pater Adolfo Nicolás sj, algemene overste van de SJ. Hij spreekt er tot jongeren die er aan denken om jezuïet te worden. Je kan het ook beluisteren als een aangrijpende oproep tot alle mensen die ten volle willen leven.

Hieronder vindt u een vrije vertaling.

“Er zijn allerhande belangen groepen die dromen verkópen. Het zijn handelaren in dromen. Maar de dromen die ze aanbieden zijn korte en weinigzeggende dromen. Het is onze taak om opnieuw te leren groots te dromen. We hebben dromen nodig die niet te koop zijn. Dromen die je doen zeggen: “Hé, misschien kan ook ik hier wel aan meewerken. Hier is iets voor mij weggelegd.”

De noden in onze wereld zijn zo ongelofelijk groot. Op alle vlak. Dromen van spiritualiteit, van echt leven, van een betere wereld, van samen delen, van gemeenschap vormen, van een nieuwe menselijke waardigheid. Dat moeten onze dromen zijn. Of, beter nog, we moeten onze dromen overbrengen naar deze werkelijkheid. Wat kunnen wij betekenen voor deze wereld?

Denk niet dat het makkelijk zal zijn. … Geen enkele uitdaging, geen enkele echte uitdaging zal ooit makkelijk zijn. Het is moeilijk. Je hebt geen zekerheden meer. We moeten goed beseffen dat de enige zekerheid die ons rest de hoop is. … Onze eigenheid heeft alles te maken met diepgang. Echte diepgang maakt dat je niet meer kan zeggen: “Dit heb ik toch goed gedaan”. Dat is gewoon niet voldoende. Natuurlijk moeten we onze job goed doen. Maar we moeten nog iets anders doen ook. … Als je in het onderwijs staat moet je niet in de eerste plaats mensen klaarstomen om de eersten te zijn aan de beste universiteiten. Maar wel mensen die anders kijken naar de werkelijkheid en naar zichzelf. Als je dát doet, dan sta je echt in de jezuïetentraditie.”


P. Adolfo Nicolás sj
Algemeen Overste van de Sociëteit van Jezus

Reacties

Anoniem zei…
"... dan sta je echt in de christelijke traditie" zou ik er aan toevoegen.
Nikolaas zei…
Volledig gelijk. Dat kan overigens, gelukkig maar, gezegd worden van alles uit de ignatiaanse traditie. Ignatius situeert zich eerst en vooral in de christelijke traditie.

Zijn bijdrage en originaliteit liggen niet zozeer in het uitdenken van nieuwe afzonderlijke elemennten. Het is wel de dynamiek, de samenhang tussen de samenstellende elementen die bijzonder is en waarin het vernieuwende ligt van Ignatius.

Meest gelezen

Homo-zegen: heeft paus Franciscus zich vergist? Enkele bedenkingen van Nikolaas Sintobin sj

Ignatius van Loyola legt uit hoe je, met een té drukke agenda, toch je rust kan bewaren

Hoe paus Franciscus reageert op zijn eigen, spontane woede - Homilie van Nikolaas Sintobin sj voor de derde zondag van de 40-dagentijd

Rik Torfs over jezuïetenhumor: het verschil tussen Kardinaal Müller en Nikolaas Sintobin sj

Over geluk dat niemand je kan afpakken - Het getuigenis van Etty Hillesum

Het verschil tussen geestelijke vreugde en het “je lekker voelen”

Wat doet de Paus daar toch met die opgestoken vinger? - Heerlijke videobeelden

Hoe handelen als je slecht nieuws krijgt: het voorbeeld van Ignatius van Loyola - Ignatiaans leiderschap (7/10)

Bidden met de Bijbel - een nieuw boek van Nikolaas Sintobin sj