Een schizofrene christen over hoe je uiteindelijke zin van het leven kan ontdekken - De tenen van God (4/4)



De tenen van God. Mijn schizofrenie”. Zo heet het autobiografische boek van Michel Mestrum (ISBN 978 90 6445 881 1). Michel is ervaringsdeskundige. Na een jarenlange opname in de psychiatrie is hij erin geslaagd om zijn zelfstandigheid te herwinnen. Verstandig en talig als hij is, weet hij het onvatbare van zijn psychose haarscherp te verwoorden. Zijn kracht haalt Michel in belangrijke mate uit zijn geloofsleven. Hieronder vindt u enkele sterke citaten.

Partir c’est mourir un peu (weggaan is een beetje sterven) zeggen  de Fransen, maar de werkelijkheid overtreft vaak die kerngedachte. Zou de kunst van het leven erin kunnen bestaan om elk moment weer afscheid te nemen van alles wat ons bezighoudt en van wat ons dierbaar is? En moet die levenskunst dan niet van kleins af aan geleerd en begeleid worden? 

Moeten we ook leren afscheid te nemen van het beetje leven dat we moeizaam voor onszelf verworven hebben? Wordt ons niet zo gaandeweg de zin van het bestaan geopenbaard als een tocht naar die ultieme ontmoeting met Iemand van wie we nooit afscheid moeten nemen, Iemand die op de uitkijk staat naar ons om ons in een grenzeloze vriendschap te omarmen en te behouden voor altijd? 

Partir c’est mourir un peu wordt dan partir pour rencontrer et vivre sans fin. Blij zijn. Ja, we mogen als christenen verheugd en hoopvol zijn, zeker in een tijd arm aan symboliek.

Zomaar mogen bestaan!” (p 41)

Reacties

Cilia zei…
Ik leerde vroeg dat leven en dood uit en in elkaar vloeien;die levenskunst leerde ik kleins af en begeleid worden, door de dood van een zusje waar veel over gesproken werd. Ook vroeger gingen wij met onze ouders bij gestorvenen thuis, met de familie en geburen bidden.
lode zei…
PRACHTIG!
Dank U.
Anoniem zei…
ik ga zeker uw boek kopen
zal heel goed zijn
doe zo verder met alles
plots kan alles veranderen
he in de positieve zin
een nieuw begin

Meest gelezen

Dé tip van Paus Franciscus voor een geslaagd leven

De hemelvaart van Jezus, hoe kan je dat begrijpen? - Een antwoord van Nikolaas Sintobin sj

Als monniken geen godzoekers zijn, wat zijn ze dan wel? - Homilie van Nikolaas Sintobin sj

Pinksternoveen: de vruchten van de Geest: dag 1 - liefde

Als Ignatius van Loyola een toekomstige heilige aanraadt om niet te veel te bidden

Uitleggen met één woord hoe je kan komen tot de volmaakte liefde - het genie van Austinus van Hippo