Terugblik op je gebed: twee niveausDe terugblik op het gebed is een essentiëel onderdeel van de pedagogie van de Geestelijke Oefeningen. Een eerste niveau bestaat erin dat je na je gebed, na je contemplatie van een pericope uit het Evangelie, nagaat hoe je gebed verlopen is. Ging het goed, wees dankbaar en doe zo voort. Ging het moeizaam, vraag je dan af waarom. Liet de voorbereiding te wensen over? Vond je niet de juiste plek, de juiste houding om te bidden? Kwam je niet tot stilte? Zoek dan naar een weg om het de volgende keer beter te doen.

Een dieper niveau – veel belangrijker – bestaat erin na te gaan hoe deze tekst uit het Evangelie je geraakt heeft. Deed het je wat ? Gaf het je vreugde, rust, vrede? Of integendeel, werd je onrustig, mistevreden, ontmoedigd? Die innerlijke bewegingen in je hart zullen je helpen te onderscheiden wat je dichter brengt bij je eigenlijke roeping op de weg Jezus achterna. Vooral de positieve bewegingen, die Ignatius ‘geestelijke vertroosting‘ noemt, zijn de manier waaop God tot je spreekt in je gebed. Om die innerlijke bewegingen te leren onderscheiden is, aldus Ignatius, een goede begeleider nodig.

Mark Rotsaert sj

Reacties

Mooi , interessante tips om beter intenser te bidden en zo meer uit gebed te halen ! een groter, voldaner gevoel van tevredenheid!

Meest gelezen

Katholieke handleiding voor omgang met geweld

Waarom ik de oortjes van Jozef niet gezalfd heb

Één God die drie en één is: wat wil dat zeggen?

Hoe kan je weten of je houdt van God?